NRK Meny
Normal

FN frykter hevnaksjoner etter antatt massakre i Sør-Sudan

Etter de blodige sammenstøtene i Sør-Sudan i forrige uke frykter FNs spesialutsending i landet, Hilde Frafjord Johnson, at unge sundanesere vil gå til aksjon mot sivile i andre områder.

Video Hevder 3000 ble drept

Video: Væpnede ungdommer angrep befolkningen i Pibor i forrige uke. Nå hevdes det at så mange som 3000 ble drept.

Hilde Frafjord Johnson

FNs spesialutsending i landet, Hilde Frafjord Johnson stiller seg tvilende til drapstallene fra lokale myndigheter.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Vi frykter nå hevnaksjoner. For slik det ser ut nå så er disse angrepene over, og de yngre mennene som gikk til angrep er nå på vei til et annet område. Så faren er ikke over, men mindre akkurat i dette området. Det er derimot mer usikkert i andre områder i Jonglei, sier Frafjord Johnson til NRK.no.

Kvegtyver

I dag kom det meldinger om at så mange som 3000 kan ha blitt drept i brutale angrep på sivile like før nyttår. Dette er tall FN stiller seg tvilende til.

– Vi er kjent med at individuelle rapporter som dette sirkulerer, men på dette tidspunktet er det veldig vanskelig for oss å få tilstrekkelig oversikt over situasjonen. Vi har hatt styrker på bakken, nettopp der det har vært trefninger og helikopter der dette skal ha skjedd, men så langt har vi ikke kunnet vurdere validiteten av disse tallene og vi kan ikke verifisere dem, sier Frafjord Johnson.

Det aktuelle området i Jonglei-regionen er hjemområdet til det rivaliserende Murle-folket, som Lou Nuer-folket har sverget å utrydde etter påstander om at de har stjålet kyr.

De væpnede ungdommene angrep befolkningen i Pibor, og trakk seg først tilbake da regjeringshæren begynte å skyte.

– Dette er en konflikt mellom to folkegrupper som delvis blir støtet utenfra. Dette er en konflikt som har pågått i hele 2011, med betydelige tap av liv både i juni, august og nå i desember, forklarer Frafjord Johnson, som nå frykter en humanitær krise.

Sør-Sudan

Folk i Jonglei-regionen kan oppleve en humanitær krise, hvis det ikke blir en stans på urolighetene og kvegdrapene i området.

Foto: HANDOUT / Reuters

– De største utfordringene nå er humanitær bistand. For da flesteparten av de sivile flyktet mistet meste parten av kveget som er deres viktigste overlevelsesvei. De er nå på vei tilbake igjen til byer og landsbyer for å gjenoppta sine liv. De vil nå trenge humanitær bistand og mange vil trenge støtte til å få tak over hodet, sier Frafjord Johnson.

Ønsker forhandlinger

FN er på plass i landet med store styrker og jobber med å få de rivaliserende gruppene til forhandlingsbordet.

– Vi prøver gjennom forhandlinger å skape fred og forsoning. Jeg satt akkurat med visepresidenten og diskuterte dette og her er det en veldig proaktiv holdning for å få ryddet opp og fått på plass en fredsavtale i disse områdene.

I fjor førte etnisk vold, tyveri av buskap og hevnangrep til at over 1100 personer ble drept i den østlige staten. Mer enn 63.000 måtte flykte fra sitt hjem, ifølge FN-rapporter, basert på lokale myndigheters informasjon.

– Det vanskelig å ha en totaloversikt over hvor mange som har mistet livet i konflikten, men ifølge antatte tall så ble i juni rundt 450 drept mens 600–700 personer ble drept i august. Det er også en grunn til at tallene fra denne ene kilden for angrepene i desember virker uforholdsmessig høye, men vi har ingen mulighet til å verifisere eller sjekke validiteten til disse, sier Frafjord Johnson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt