NRK Meny
Normal

FN fortsatt splittet om Somalia

FNs sikkerhetsråd klarte ikke å komme til enighet om en tekst som ber om at alle kamper i Somalia straks opphører.

Tanks tilhørende den somaliske regjeringsstyrken
Foto: STR / REUTERS

FNs sikkerhetsråd møttes i går kveld norsk tid i et forsøk på å samle seg om en resolusjon som kan få slutt på konflikten i Somalia.

Rådet mislyktes også tirsdag, da det eneste arabiske medlemmet, Qatar, ikke ville godta en resolusjon som ikke krever at alle fremmede styrker, også etiopiske, trekkes ut av Somalia.

 

Uenigheten ble ikke løst onsdag. Qatar insisterte fortsatt på at resolusjonen også krever at alle etiopiske styrker forlater Somalia.

Forhandlingene er nå avbrutt og det ser ikke ut til at de blir gjenopptatt i nær fremtid, sier diplomater til Reuters.

– For enkel løsning

USAs ambassadør Alejandro Wolff sier det er for enkelt å tro at en etiopisk tilbaketrekking vil løse konflikten.

– Jeg tror løsningen på det somaliske problemet krever en bredere tilnærming og at den må inkludere direkte forhandlinger mellom overgangsregjeringen, landets legitime regjering og Rådet for islamske domstoler, sier Wolff.

USA har forsvart Etiopias angrep på islamistene i Somalia, men har samtidig bedt landet vise varsomhet.

– Etiopia har gode grunner til å være bekymret for sin sikkerhet, og vi har gitt støtte etter oppfordring fra den legitime regjeringen i landet, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet Gonzo Gallegos.

Krever tilbaketrekking

Både Den afrikanske union (AU), Den arabiske liga og det regionale samarbeidsrådet IGAD krevde i går onsdag at Etiopia trekker sine styrker ut av Somalia. Også Norge fordømmer den etiopiske invasjonen.

En felles somalisk-etiopisk styrke står bare noen kilometer utenfor Somalias hovedstad Mogadishu, islamistbevegelsens kjerneområde. Men byen skal beleires, ikke angripes.

– Vi vil ikke kjempe om Mogadishu, for å unngå sivile tap. Vi vil omringe byen til de (islamistene) gir seg, sier den somaliske overgangsregjeringen representant i Etiopia, Abdikarin Farah.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt