NRK Meny
Normal

FN fordømte Burundi-massakre

FNs sikkerhetsråd fordømmer massakren av rundt 160 flyktninger i Burundi før helga. Sikkerhetsrådet ber Burundi og Kongo sørge for at de skyldige blir stilt til ansvar.

I et hastemøte i FNs sikkerhetsråd søndag diskuterte rådet situasjonen i Burundi etter massakren fredag.

Sikkerhetsrådet fordømmer på det sterkeste massakren av

flyktninger fra Kongo, heter det i uttalelsen fra rådet. Sikkerhetsrådet ber også myndighetene i Burundi og Kongo om å samarbeide aktivt slik at gjerningsmennene raskt blir stilt for retten.

Sjokkert

FNs generalsekretær Kofi Annan sa søndag at han er sjokkert og opprørt over massakren. Han bad Burundi, Kongo, Rwanda og Uganda om å slå hardere ned på de væpnede gruppene som opererer i grenseområdene mellom landene.

FN har bedt Burundi opprette en flyktningleir lenger vekk fra grensen til Kongo, der blodbadet fant sted, melder BBC.

Hakket i hjel barn

Burundi stengte søndag grensen til Kongo som en følge av massakren av flyktningene. Frykten øker for at ekstremistiske hutuer skal slå til igjen.

Geriljaen FNL har tatt ansvaret for massakren i Gatumba-leiren, men hevder at målet var en militærleir like ved.

I det nattlige angrepet skjøt, hakket og slo geriljasoldatene i hjel minst 159 flyktninger. Blant de drepte var mange kvinner og barn, og flere brant også inne da hyttene de bodde i ble påtent.

Begraves mandag

Ofrene skulle vært begravd søndag, men på grunn av mangel på kister og gravplasser, er begravelsen utsatt til mandag.

Opptil 20.000 tutsier fra Kongo har søkt tilflukt i flere

FN-leire i Burundi på grunn av borgerkrigen i hjemlandet. Der har tutsier blitt angrepet av både regjeringssoldater, lokale opprørsgrupper og sivile kongolesere.

FNL har cirka 3.500 medlemmer, og er den eneste opprørsgruppen i Burundi som har nektet å delta i samlingsregjeringen som ble innsatt etter den cirka ti år lange borgerkrigen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt