NRK Meny
Normal

Russland: Ikke gjør tragedien til en farse

Det ble en krass ordkrig mellom supermaktene USA og Russland da FNs sikkerhetsråd møttes i New York for å stemme over en resolusjon om flykatastrofen i Ukraina.

Det ble en krass ordkrig mellom supermaktene USA og Russland da FNs sikkerhetsråd møttes i New York for å stemme over en resolusjon om flykatastrofen i Ukraina.

I etterkant av avstemmingen oppsto det en opphetet, men dannet ordveksling mellom FN-ambassadørene Samantha Power og Vitalij Tsjurkin.

Mandag kveld ble FNs sikkerhetsråd enstemmig enige om en resolusjon som fordømmer handlingen som førte til at et malaysisk fly styrtet i Øst-Ukraina.

Med resolusjonen krever FNs sikkerhetsråd at væpnede grupper i Øst-Ukraina legger til rette for «trygg, sikker, fullstendig og ubegrenset tilgang» til stedet hvor flyet krasjet.

I etterkant av avstemmingen oppsto det en opphetet, men dannet ordveksling mellom utsendingene fra USA, Storbritannia og Russland om sistnevnte innsats for å legge forsikre at de prorussiske separatistene følger internasjonale spilleregler.

– Viser null respekt for ofrene

Den amerikanske FN-ambassadøren Samantha Power sier hun støtter Russlands velvilje til resolusjonen, men kom samtidig med et stikk til sin russiske motpart.

– Det hadde ikke vært behov for å stemme over en resolusjon, dersom Russland hadde presset opprørerne til å tillate en full og uhemmet tilgang til krasjområdet, sa Power.

Den britiske FN-ambassadøren skjulte ikke sin avsky for de prorussiske separatistene som han mener er ansvarlige for flystyrten som tok livet av 298 personer.

– Vi har sett separatist-bøller som tråkker over lik og viser null respekt for ofrene. De går gjennom private eiendeler og plyndrer med en likegyldighet for menneskelig verdighet, sa den britiske FN-ambassadøren Mark Lyall Grant til forsamlingen.

– Bakgrunnen for denne tragedien er Russlands forsøk på å gjøre tilstanden i Ukraina ustabil. Hendelsene i løpet av de siste fire dagene, bør være en vekker for Moskva, sa den britiske FN-ambassadøren Mark Lyall Grant til FN-forsamlingen.

– Russland bør revurdere sin strategi med å lære opp og bevæpne voldelige separatister i Øst-Ukraina, sa Grant.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

– Ikke gjør tragedien til en farse

Den russiske utsendingen reagerte på uttalelser om at Russland burde ha lagt mye mer press på de prorussiske separatistene i Ukraina enn de har gjort hittil.

– Det er ingen grunn til å gjøre denne tragedien til en farse, uttalte den russiske utsendingen til FNs sikkerhetsråd i dag.

Kommentaren var rettet mot den amerikanske ambassadøren Samatha Powers kritikk om Russlands unnfallenhet overfor separatistene.

– Washington vet kanskje ikke om Russlands anstrengelser for å forsikre at internasjonale eksperter kunne komme seg til krasjområdet så raskt som mulig. Dersom det er faktum, bør den amerikanske ambassaden strebe etter å bli bedre informert, sa Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

Tsjurkin kommenterte også Ukrainas rolle i kjølvannet av flytragedien.

– Det virker som Kiev forsøker å benytte seg av sjokktilstanden til det internasjonale samfunnet til å trappe opp sine operasjoner øst i landet. Deres vilkårlige artilleri- og luftangrep dreper sivile, sa Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

– De væpnede gruppene må stanse alle handlinger som kan gå på akkord med å bevare integriteten til åstedet. Det må bli en våpenhvile, sa Australias utenriksminister Julie Bishop etter avstemmingen.

– De væpnede gruppene må stanse alle handlinger som kan gå på akkord med å bevare integriteten til åstedet. Det må bli en våpenhvile, sa Australias utenriksminister Julie Bishop etter avstemmingen.

FN krever full gransking

FNs sikkerhetsråd ble enige om å sette i gang en full gransking av hendelsen og krever at de ansvarlige for nedskytingen stilles til ansvar.

Det er australske diplomater som har laget utkastet. Deler av resolusjonen måtte endres før Russland gikk med på resolusjonen, melder NTB.

I teksten sto det opprinnelig at flyet ble «skutt ned». Russland krevde at ordlyden måtte endres fra «nedskyting» (shooting down) til «nedringing» (downing).

Det russiske kravet om å fjerne uttrykket «bevæpnede grupper» (armed groups) ble derimot avvist.

– Sikkerhetsrådet krever at væpnede grupper som kontrollerer området gir full og trygg tilgang til ulykkesstedet. Ofrene må bli behandlet med verdighet, sa Australias utenriksminister Julie Bishop.

– De væpnede gruppene må stanse alle handlinger som kan gå på akkord med å bevare integriteten til åstedet. Det må bli en våpenhvile, sa Bishop etter avstemmingen.

Russland: Vi vil samarbeide

Vitalij Tsjurkin sier Russland vil gjøre alt som er nødvendig for å få til en uavhengig, internasjonal etterforskning av flytragedien i Ukraina.

– Vi sender våre kondolanser til de nasjonene som har mistet sine landsmenn. Russland står beredt til å gi all nødvendig assistanse for å komme til bunns i dette, sier Tsjurkin.

De 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet krevde at Russland bruker sin innflytelse til å legge press på de prorussiske separatistene.

– Alle må samarbeide. Russland må bruke sin innflytelse over separatistene for å forsikre seg om dette. De må også bruke sin innflytelse på å få en permanent slutt på denne konflikten, sa den australske utenriksministeren, Julie Bishop.

– Hvor grusomt må det ikke ha vært de siste minuttene da de forstod at flyet var i ferd med å styrte? spurte Nederlands utenriksminister Frans Timmermanns reotrisk under møtet i FN. – Det er avskyelig at disse ofrene brukes i et politisk spill.

– Det er avskyelig at disse ofrene brukes i et politisk spill, sier Nederlands utenriksminister Frans Timmermanns under møtet i FN.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt