Hopp til innhold

Vil finne ut om videoen er ekte

FNs spesialrapportør for ulovlige henrettelser, Philip Alston, krever at en uavhengig etterforskning iverksettes for å finne ut om henrettelsesvideoen fra Sri Lanka er ekte.

FNs spesialrapportør Philip Alston

FNs spesialrapportør Philip Alston krever en uavhengig granskning av videoen som angivelig viser fanger som blir drept av srilankiske regjeringssoldater.

Foto: KAREL PRINSLOO / AP

– Bildene er forferdelige. Dersom de er ekte, indikerer de et alvorlig brudd på internasjonale lover, sier Philip Alston i en pressemelding i dag.

Les hele pressemeldingen her

Vekket oppsikt

Videoen, som angivelig viser hvordan bakbundne og nakne fanger blir skutt og drept av menn ikledt uniformene til srilankiske regjeringssoldater, har vekket sterk oppsikt etter at den ble offentliggjort i forrige uke.

Videoen skal angivelig ha blitt smuglet ut av landet av menneskerettighetsgruppen «Journalist for Democracy in Sri Lanka», skrev Aftenposten .

Menneskerettighetsgruppen hevder at videoen ble tatt opp av en regjeringssoldat i januar i år, mens borgerkrigen mellom regjeringen og opprørsgruppen LTTE, også kjent som Tamiltigrene, sto på for fullt.

– Videoen er et falsum

Regjeringen på Sri Lanka avviser innholdet i videoen, som de hevder er et falsum, laget av tamiltigrene for å ødelegge forsoningsprosessen på Sri Lanka, heter det i en pressemelding fra det tamilske utenriksdepartementet.

Myndighetene i landet benekter at regjeringssoldatene var involvert i krigsforbrytelser.

– Jeg er klar over at regjeringen på Sri Lanka kategorisk benekter at videoen er ekte og at de avviser at regjeringen har vært innblandet i episoden. Desto viktigere er det at en uavhengig granskning gjennomføres, sier FN-rapportør Philip Alston.

– Ingen regjering kan bare avvise slike påstander uten at det blir gjennomført en uavhengig etterforskning som holder internasjonale mål, sier han.

Philp Alston sier han i en årrekke har ønsket å besøke Sri Lanka for å undersøke og granske hvordan situasjonen er, og han beklager at den srilankiske regjeringen hittil ikke har invitert FN-rapportøren på en slik visitt.

– Den siste tidens grove beskyldninger kan imidlertid åpne for en slik visitt, sier Alston.

Sinte på Solheim

Utviklingsminister Erik Solheim hisset på seg myndighetene på Sri Lanka etter hans utspill om at statsapparatet i landet kan knyttes til flere drap.

– Det er utrolig mange mennesker som er blitt drept eller som har forsvunnet på Sri Lanka de siste årene, uten at det har kommet noen form for rettsprosess eller dom. Og det er overveldende beviser for at strukturer innenfor statsapparatet står bak mange av disse drapene, sa Erik Solheim i et intervju med Aftenposten.

Les saken: - Kritikken er upassende

Regjeringen på Sri Lanka svarte utviklingsministerens ved å skrive en formell protest der de påpekte at kritikken fra Solheim er upassende og uakseptabel.

Les hele protesten på hjemmesidene til Sri Lankas forsvarsdepartement

– Regjeringen på Sri Lanka er dypt opprørt og foruroliget av minister Erik Solheims ubegrunnende påstander. Hans kritikk av den demokratisk valgte statslederen Mahinda Rajapakse er uakseptabel, heter det i protesten sendt av utenriksdepartementet.

Forsvarsdepartementet på Sri Lanka har tidligere denne uken publisert en artikkel med tittelen «Heil Solheim» der Solheim blir beskyldt for terrorisme.

Les artikkelen på hjemmesidene til Sri Lankas forsvarsdepartement

SISTE NYTT

Siste nytt