Hopp til innhold

FN-diplomater på rundtur for å løse rohingya-krisen

Ambassadørene fra FNs sikkerhetsråd møtte rohingya-flyktninger i det som kalles «ingenmannsland» på grensen mellom Myanmar og Bangladesh. Flyktningene krever FN-garantier for å vende hjem igjen.

FN-ambassadører på besøk i flyktningleir i Bangladesh

FN-ambassadørene innledet den fire dager lange "se og hør-turen" på lørdag. På søndag ble de ønsket velkommen til en av mange flyktningleirene som er opprettet for å huse rohingya-flyktninger fra nabolandet.

Foto: SAM JAHAN / AFP

FN-gruppen, som består av 26 diplomater fra 15 land, kom til Bangladesh og dro blant annet til flyktningleiren Konarpara, hvor 6000 mennesker har skapt seg et svært provisorisk hjem.

– Vi fortalte dem at vi er her for å berge livet. Vi ønsker veldig å dra tilbake, til våre egentlige hjem, men det forutsetter at FN kan garantere for vår sikkerhet, sier en av flyktningene til det franske nyhetsbyrået AFP.

Rohingya-flyktninger venter på FN-delegasjon i flyktningleiren Kutupalong

Rohingya-flyktningene håper FN-besøket vil føre til at de kan vende tilbake til hjemlandet.

Foto: A.m. Ahad / AP

Voldtekt og nedbrenning

Han er en av de rundt 700.000 rohingyaer fra delstaten Rakhine som flyktet til grenseområdet mellom Myanmar og Bangladesh, etter at den myanmarske hæren i fjor høst satte i gang en militær offensiv mot det de beskrev som militante rohingya-ledere.

Kritikere mener offensiven gikk lang lengre enn det, med nedbrenning av landsbyer, bortjaging av sivile, plyndring og voldtekt. Buddhistiske nasjonalister som ønsker den muslimske minoriteten vekk fra det landet, hengte seg på sikkerhetsstyrkenes aksjon.

FNs generalsekretær António Guterres har sagt at det som skjedde nærmer seg etnisk rensing.

Delegasjon fra FNs sikkerhetsråd møter en grensevakt fra Bangladesh

FN-ambassadørene møtte også grensevakter i Bangladesh, som i fjor høst plutselig måtte håndtere en strøm av flere hundre tusen rohingyaer som søkte sikkerhet i nabolandet.

Foto: - / AFP

Får fly over nedbrente områder

FN-diplomatene skal intervjue flyktningene, for selv å høre deres opplevelser. FN-gruppen er også lovet at de skal få fly over delstaten Rakhine når de kommer til Myanmar.

Der skal de også møte regjeringssjef Aung San Suu Kyi, som har måttet tåle mye kritikk for at hun ikke har stanset eller kritisert militærets hardhendte aksjon, men heller avvist at noe kritikkverdig har funnet sted.

Kuwaits FN-ambassadør Mansour al-Otaibi sier besøket i Myanmar ikke er for «å stemple den skyldige», men for å vise at verdenssamfunnet følger med og vil forsøke å bistå med å finne en løsning på krisen.

FNs sikkerhetsråd har henstilt Myanmar om at rohingyaene må få komme tilbake, uten at de risikerer å bli utsatt for vold og forfølgelse fra militæret og den buddhistiske flertallsbefolkningen. Men på grunn av motstand fra Myanmars allierte Kina, har Sikkerhetsrådet kun kommet med en formell uttalelse om at Myanmar må sørge for at hæren er mer tilbakeholden.

Ambassadørene har også hatt møter med regjeringsrepresentanter i Bangladesh, som håper de store midlertidige flyktningleirene kun blir midlertidige.

Frykten i Bangladesh er at landet skal bli sittende igjen med en stor gruppe statsløse flyktninger, gitt at rohingyaer tradisjonelt har vært nektet statsborgerskap i hjemlandet Myanmar.

Hva er det som egentlig skjer i Myanmar og hvorfor gjør ikke Aung San Suu Kyi noe for å stanse volden?

Ifølge presidenten i Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Peter Maurer, har myndighetene i Myanmar begynt å gjenoppbygge landsbyer slik at rohingyaer kan vende tilbake.

– Men det vi ser, er at folk ennå ikke stoler på at dette vil gi dem trygghet og sikkerhet. Vi er i begynnelsen av en tillitsskapende prosess. Det er en svært lang vei å gå, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt