FN ber om umiddelbar våpenhvile

FNs generalsekretær António Guterres ber om umiddelbar våpenhvile mellom Israel og Hamas. Minst syv personer skal ha mistet livet i bombingen natt til lørdag.

Raketter fra Gaza mot Israel natt til lørdag 15. mai 2021

Raketter fra Gaza mot Israel natt til lørdag 15. mai 2021

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Israelske luftangrep i Gaza fortsatte natt til lørdag og Hamas skal ha svart med å skyte raketter inn mot Israel, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Luftvernsirener gikk i byene Ashdod, Ashkelon, Gedera, Beersheba og områdene rundt, skriver nettavisen The Times of Israel.

Et luftangrep på et hus i Gaza City drepte minst syv palestinere, melder nyhetsbyrået AP.

Det siste luftangrepet var rettet mot et treetasjes hus i utkanten av en flyktningleir. Said Alghoul, som bor i nærheten, sa at israelske krigsfly kastet minst tre bomber på hjemmet uten å advare beboerne på forhånd.

– Jeg orket ikke og løp tilbake til hjemmet mitt, sa han. Redningsmenn ringte en bulldoser for å grave gjennom mursteinene etter overlevende eller lik, forteller Alghoul til nyhetsbyrået.

I Gaza har minst 126 mennesker mistet livet, deriblant 31 barn og 20 kvinner. I Israel har syv personer mistet livet, deriblant en 6 år gammel gutt og en soldat, ifølge Ap.

Røyk stiger over bygninger etter israelsk luftangrep i Gaza natt til lørdag 15. mai 2021

Røyk stiger over bygninger etter israelsk luftangrep i Gaza natt til lørdag 15. mai 2021

Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Rakett mot oljelager

Det israelske forsvaret (IDF) skal ha involvert 160 krigsfly som i løpet av 40 minutter bombet tunneler som ble brukt av Hamas for å unngå luftangrep. De skal også ha angrepet flere steder hvor man skyter opp raketter, skriver nyhetsbyrået AP.

En rakett slo ned i havneområdet i Ashdod der den traff et oljelager. Det utløste en enorm eksplosjon og høye flammer som sto til værs, skriver Times of Israel.

Hamas skal ha avfyrt hundrevis av raketter mot Israel.

I en melding påTwitter har Det israelske forsvaret delt en video av en rakett som skal ha truffet byen Ashdod.

– Se skadene selv. Dette vil ikke forbli ubesvart, skriver Det israelske forsvaret.

Laster Twitter-innhold

FN ber om umiddelbar våpenhvile

FNs generalsekretær António Guterres ber om umiddelbar våpenhvile mellom Israel og palestinerne og sier han frykter konsekvensene av fortsatte kamper.

– Kampene kan potensielt føre til en ukontrollerbar sikkerhets- og humanitær krise og føre til ytterligere ekstremisme, ikke bare på det okkuperte palestinske området og i Israel, men i regionen som helhet, sier Guterres videre.

Guterres sier også at FN aktivt forsøker å mekle fram en våpenhvile.

– Den pågående militære eskaleringen har ført til store lidelser og ødeleggelser. Den har krevd mange sivile liv, blant annet mange barn, uttaler Guterres ifølge Times of Israel.

FNs generalsekretær Antonio Guterres ber om umiddelbar våpenhvile.

FNs generalsekretær António Guterres ber om umiddelbar våpenhvile.

Foto: Maxim Shemetov / AP

FN anslår at 10.000 palestinere har måttet forlate hjemmene sine i Gaza. De har søkt tilflukt blant annet på skoler og moskéer og har begrenset tilgang til vann, mat og helsetjenester. Fortvilelsen er stor blant befolkningen på begge sider.

Den israelsk-palestinske konflikten forklart.

Den israelsk-palestinske konflikten forklart.

Fredag ankom Hady Amr, en av toppene i det amerikanske utenriksdepartementet som har ansvaret for saker som omhandler Israel og Palestina, Israel. Der skal han ha samtaler med israelske ledere og palestinske ledere på Vestbredden.

Søndag klokken 16.00 skal FNs sikkerhetsråd for å diskutere konflikten mellom Israel og Hamas. Dette er tredje møte på en uke. I de to tidligere møtene satte USA foten ned for en felles uttalelse som Norge, Kina og Tunisia hadde tatt initiativ til.

I motsetning til de to tidligere møtene, skal søndagens møte gå for åpne dører.

Konflikten mellom Israel og Palestina strekker seg langt tilbake i tid.
Sentralt i konflikten er Jerusalem, som både israelerne og palestinerne ser på som sin hovedstad.
Sentralt står områdene i Øst-Jerusalem som Israel har annektert siden seksdagerskrigen i 1967.
I Øst-Jerusalem ligger gamlebyen som er delt i fire kvarterer. Tempelhøyden/Haram al-Sharif huser noen av verdens helligste steder for både muslimer og jøder.
Den siste runden med opptøyer, rakettskyting og bombing startet etter at israelsk politi stormet al-Aqsa moskeen på Tempelhøyden/Haram al-Sharif.
Årsaken til sammenstøtene er den planlagte utkastelsen av palestinere fra nabolaget Sheikh Jarrah nord for gamlebyen. I tillegg feiret israelerne erobringen av Øst-Jerusalem i 1967 den 10. mai.
Konflikten tok en ny vending da Hamas startet å skyte raketter mot Israel fra Gaza. Israelerne svarte med kraftige angrep tilbake.
Flere bygg har blitt bombet på Gaza.

Denne bygningen huset blant andre Hamas sin TV-kanal Al-Aqsa og andre medieorganisasjoner. Bombingen av denne og andre bygninger har medført store sivile tap.
Buss Tel Aviv
I Israel er også flere mennesker drept. Blant annet ble en buss utenfor Tel Aviv truffet av en rakett, det samme har en rekke privathus blitt.
Lod brann
Det har vært store opptøyer i israelske byer der det bor mange palestinere med israelsk statsborgerskap.

I den israelske byen Lod, er det erklært unntakstilstand. Byen ligger sør for Tel Aviv og har en stor palestinsk befolkning.

tempelhøyden Jerusalem

Les også: – Inge trussel er større enn den interne uroen i Israel nå

Les også: – Gaza vil brenne

SISTE NYTT

Siste nytt