Hopp til innhold

FN-ambassadør slakter verdens ebolainnsats

USAs FN-ambassadør mener for få land har tatt kampen mot ebola på alvor, og etterlyser større innsats fra andre enn USA og Storbritannia.

USAs FN-ambassadør Samantha Power

GÅR HARDT UT: FN-ambassadør Samantha Power mener flere land må gjøre en større innsats i kampen mot ebola.

Foto: Andrew Burton / Afp

Den amerikanske FN-ambassadøren Samantha Power skal besøke landene i Vest-Afrika som er verst rammet av ebolaepidemien. I forkant av reisen kritiserer hun den internasjonale innsatsen mot den dødelige sykdommen.

– Den internasjonale innsatsen mot ebola må ha et helt annet omfang enn det har akkurat nå, sier Power i et intervju med NBC News, som er gjengitt av AFP.

– Gjør lite

Powers mener for mange ledere utelukkende støtter innsatsen til USA og Storbritannia, uten at de faktisk gjør noe selv i kampen mot blødningsviruset.

– Mange land underskriver resolusjoner og roser innsatsen som USA, Storbritannia og andre land gjør, men selv har de ikke tatt ansvar for å sende leger, senger eller tilstrekkelig med penger, sier FN-ambassadøren.

Eboladød kvinne i bydelen Aberdeen i Freetown, Monrovia

MANGE DØDE: Over 4.900 mennesker har mistet livet som følge av ebolaepidemien i Vest-Afrika.

Foto: STRINGER / Reuters

I løpet av turen til Vest-Afrika skal hun først besøke Guinea, før hun reiser til Sierra Leone og Liberia. Powers vil også ta turen til Ghana hvor FNs utsendinger i kampen mot ebola er stasjonert.

Sykepleier kritiserer

I kampen mot ebola har delstatene New Jersey, New York og Illinois innført nye karanteneregler for helsearbeidere og andre høyrisikopersoner som kommer fra de ebolarammede landene. Personer som har hatt kontakt med ebolasyke i Liberia, Guinea og Sierra Leone settes i karantene i 21 dager.

Helsearbeider sjekker kvinne fra Guinea ved grensen

GRENSESJEKK: En helsearbeider sjekker temperaturen til en kvinne på grensen mellom Guinea og Mali.

Foto: JOE PENNEY / Reuters

Det reagerer blant annet helsearbeideren Kaci Hickox på. Hun var den første som fikk merke de nye reglene, og nå er hun satt i isolasjon.

– Dette er ekstremt og helt uakseptabelt, og jeg føler dette er et brudd på mine menneskerettigheter, sier Hickox til CNN.

Power sier det er en vanskelig å finne den rette balansen i kampen mot viruset.

– Vi må ikke sette i verk tiltak som påvirker evnen vår til å sende helsearbeidere til området. Vi må finne den riktige balansen mellom å ta på alvor den frykten folk har og oppfordre disse heltene som reiser, sier hun.

10.000 smittet

Lørdag kom oppdaterte tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) som viser at antallet smittede har passert 10.000 registrerte tilfeller. Bare 27 av disse er registrert i andre land enn Guinea, Sierra Leone og Liberia.

Så langt er det registrert 4.922 eboladødsfall.

Men WHO frykter tallene kan være langt høyere, fordi flere velger å behandle de syke hjemme, samtidig som mange av behandlingssentrene er så fulle at de må avvise pasienter.

SISTE NYTT

Siste nytt