NRK Meny
Normal

FN advarer mot massakre i Kobani

Den islamske staten (IS) skal ha møtte kraftig motstand fra kurdiske soldater i grensebyen Ayn al-Arab eller Kobani i dag. Samtidig advarte FNs generalsekretær nok en gang verden om å stå og se på en massakre.

Bombenedslag i den syriske byen Kobani

Den USA-ledede koalisjonen mot IS har gjennomført minst seks luftangrep mot byen fredag og lørdag. Nå advarer FN om en sivil massakre i Kobani.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

– Tusenvis av menneskeliv er i fare og jeg oppfordrer nok en gang alle parter til å hindre en massakre av sivile i Kobani, sier Ban Ki-moon i dag.

Sammenligner med Srebrenica

Like før helgen trakk FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, paralleller mellom situasjonen i Ayn al-Arab, eller Kobani som byen også kalles, og folkemordet i Srebrenica der 8000 muslimske gutter og menn ble massakrert i 1995.

IS har beleiret byen i over tre uker og FN mener at mellom 500 og 700 sivile fortsatt befinner seg inne i byen. Samtidig som flere tusen mennesker i de nærliggende områdene også er i fare.

– For ikke inn forsterkninger

Den USA-ledede koalisjonen mot IS har gjennomført minst seks luftangrep mot byen fredag og lørdag og ifølge den syriske menneskerettighet organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) skal ekstremistene har lidd flere nederlag denne helgen, og kurdiske soldater skal ha maktet å beholde kontrollen over sentrum av byen.

En av grunnene skal være at IS sliter med å få inn forsterkninger.

– De sender soldater uten kamptrening, sier Rami Adbel Rahman fra SOHR til nyhetsbyrået AFP i dag.

– De angriper på flere fronter men fortsetter å møte motstand og blir slått tilbake.
Tidligere i uka kom det meldinger om at IS hadde tatt kontroll over 40 prosent av byen deriblant flere strategisk viktige bygg.

– Sivile arrestert

Like over grensen til Tyrkia står tyrkiske soldater å se på kamphandlingene og har enn så lenge ikke grepet inn. Nå kommer det også meldinger om at tyrkerne har arrestert 274 syriske flyktninger som skal ha flyktet fra IS, ifølge nettstedet Vice. Mange av dem skal være kvinner og barn.

Ifølge tyrkiske myndighet så er de mistenkt for å være medlemmer av den militante kurdiske gruppen People's Protection Units (YPG) som har kjempet mot IS i Ayn al-Arab. En organisasjon som har nære bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), og som både Tyrkia, USA, EU og NATO har satt på sin liste over terroristorganisasjoner. De arresterte selv har nektet.

Mer enn 172.000 syriske kurdere har flyktet over grensen til Tyrkia de siste ukene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt