Hopp til innhold

FN advarer mot global eldrebølge

Innen 2050 vil det være flere pensjonister enn barn i verden, viser en ny rapport fra FN.

Eldre kvinner i Shanghai, Kina

Eldre kvinner på en benk i Shanghai, Kina.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

I år 2000 var det for første gang flere mennesker i verden som var over 60 år gamle enn det var barn som var fem år og yngre.

Innen 2050 vil det være flere eldre over 60 enn barn under 15, og i løpet av de neste ti årene vil antall mennesker over 60 nå en milliard, viser rapporten som ble lagt frem i dag.

Rapporten, som går under navnet «Ageing in the 21st Century: A Celebration and A Challenge», spår at antall mennesker som er over 60 år gamle vil nå to milliarder i løpet av de neste 38 årene.

Den spår også at antall hundreåringer vil bli nesten tidoblet, fra 316.000 i dag til tre millioner i 2050.

Forventet levealder på verdensbasis har økt kraftig. I tidsrommet 2010-2015 er den forventede levealderen på 78 år i rike land, og 68 år i fattigere land.

Mellom 2045 og 2050 spår FN at nyfødte kan regne med å leve til de er 83 dersom de blir født i et rikt land, og 74 år i et fattig land.

I Norge ventes antall eldre å øke fra én million i år til 1,7 millioner i 2050. Antall eldre som har passert 80 år vil bli mer enn doblet, spår rapporten.

Se introduksjonsvideoen fra HelpAge International:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

FN krever handling

Ban Ki-moon Tokyo

FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Foto: Toru Hanai / Reuters

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, sier at eldre mennesker både vil være en betydelig ressurs for samfunnet og en stor utfordring for nasjonale helse- og pensjonsordninger.

– Aldringen i befolkningen kan ikke lenger ignoreres. Andelen eldre mennesker på verdensbasis vokser fortere enn totalbefolkningen, sier han.

FN ber alle regjeringer, internasjonale organisasjoner og sivile samfunn om å ta ansvar for en felles innsats for å gjøre de nødvendige tiltakene for å holde tritt med den økende snittalderen.

– Dette reflekterer store og kjærkomne fremskritt i helse og generell livskvalitet i samfunn over hele verden. Men de sosiale og økonomiske konsekvensene av dette fenomenet er dyptgående, og strekker seg langt forbi de individuelle eldre og deres nærmeste familier, sier Ban.

Utviklingen er raskest i fattige land. Av de 15 landene som har over ti millioner mennesker, er sju utviklingsland.

«Dersom dette ikke blir tatt på alvor, vil konsekvensene trolig komme som en overraskelse på mange uforberedte land,» heter det i rapporten.

Helse og økonomisk sikkerhet trekkes frem som de mest presserende bekymringene blant eldre. Dette skaper en del akutte problemstillinger for myndigheter verden over, spesielt nå som mange land er rammet av en økonomisk krise, heter det videre.

FN-rapport om alderdom

Forventet utvikling fra 1950 til 2050.

Foto: FN

115 millioner demente

Rapporten peker også på en økning i antall demente. Tall fra 2010 viser at 35,6 millioner mennesker er demente, og dette tallet vil trolig bli doblet i løpet av 20 år.

FN opererer dermed med en prognose på 65,7 millioner i 2030, og 115,4 millioner i 2050.

7,7 millioner mennesker rammes av demens hvert år, og i 2010 var de globale kostnadene i forbindelse med demens 604 milliarder dollar.

Les også: 70.000 har demens – tallet blir trolig fordoblet i løpet av få år

«Noen land har planer og strategier for å takle demens, men i 2012 har bare åtte land i verden nasjonale programmer på plass,» heter det i rapporten.

Direktøren i HelpAge, Richard Blewitt, ber verdenssamfunnet om å ta alderdom mer på alvor.

– Vi må engasjere oss for å få en slutt på den utstrakte vanskjøtselen av alderdom. Konrekte, kostnadseffektive fremskritt nås ved å passe på at aldersinvesteringene begynner ved fødselen, og anerkjenner at det store flertallet vil leve til de blir gamle, sier han.

Rapporten er utarbeidet av FNs befolkningsfond og organisasjonen HelpAge International.

FN-rapport om alderdom

Andel mennesker over 60 år i 2012 (øverst) og prognosen for 2050 (nederst).

Foto: FN

SISTE NYTT

Siste nytt