Blir ikke overført til skrekkfengsel

Kongolesiske myndigheter lover at Tjostolv Moland og Joshua French ikke skal overføres til det beryktede Osio-fengselet.

Moland og French i fengselet

Tjostolv Moland og Joshua French har sett på en overføring til Osio-fengselet som en praktisk effektuering av dødsdommen.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Det skriver Frenchs mor, Kari Hilde French, i sin blogg:

«En god ting er at myndighetene i Kongo har lovet at gutta ikke skal flyttes over til Osio-fengselet på den andre siden av Kongoelven utenfor Kisangani - et fengsel som er meget, meget tøft,» skriver French.

Fryktet «dødsfengsel»

Både hun og familien til Tjostolv Moland har flere ganger gitt uttrykk for at de fryktet en overføring dit, senest for få uker siden.

– Det jeg frykter er at guttene kan bli flyttet til Osio-fengselet når det foreligger rettskraftig dom. Det ser jeg veldig mørkt på, sa Mathilde Moland til VG Nett da.

Militærsjefen i Kisangani har tidligere sagt at alle dødsdømt med endelig dom sendes til det beryktede fengselet, 16 kilometer inne i jungelen.

– Sender de oss til Osio-fengselet, effektuerer de i praksis dødsdommen. I det fengselet dør fangene etter kort tid av mangel på mat, rent vann, samt sykdommer, har Joshua French sagt til VG.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Osio-fengselet

Det har flere ganger vært planlagt at de to nordmennene skulle overføres til Osio-fengselet, noe også Utenriksdepartementet har jobbet mot.

Foto: Edouardin Mputu / AFP

Ber om benådning

Tjostolv Moland og Joshua French ble for tre uker siden igjen dømt til døden i forbindelse med drapet på sjåføren Abedi Kasongo i mai i fjor.

Det ble raskt klart at de ikke ville anke den dommen, for at norske myndigheter kunne starte forhandlingene med Kongo om soningsoverføring til Norge.

De to nordmennene har også skrevet et brev til Kongos president, der de ber om benådning.

SISTE NYTT

Siste nytt