Flytter søket lenger ut i Stockholms skjærgård

STOCKHOLM (NRK): Det svenske forsvaret har gjort flere observasjoner under søket i Stockholms skjærgård, og konsentrerer seg nå om den ytre og sørlig delen av skjærgården.

Ubåtjakt i den svenske skjærgården

Minejaktfartøyet «Kullen» i Ingaröfjärden tirsdag. Fem-seks større fartøy fra marinen var også i området.

Foto: FREDRIK SANDBERG / NTB scanpix

Svenske medier spekulerer i dag om hva forsvaret vet som de ikke går ut med, og det er tillyst en pressekonferanse i ettermiddag der det er ventet at forsvarsledelsen letter litt mer på sløret.

Foreløpig har de i stor grad støttet seg til øyenvitneobservasjoner.

– Allmennheten har jo et visst forsprang og det må vi jobbe for å ta igjen, sier Jesper Tengroth, pressetalsmann i det svenske forsvaret, ifølge Aftonbladet.

To nye observasjoner er blitt gjort under etterretningsoperasjonen i Stockholms skjærgård. Men trass i at forsvaret har søkt i fem dager har ikke deres egne observasjoner vært tilstrekkelig troverdige.

– Alle fem observasjonene kommer fra tips. Vi har egne observasjoner, men de er blitt klassifisert så lavt at jeg har ikke informert om dem, sa innsatsleder Anders Grenstad i går.

Ifølge den svenske avisen Expressen så har de russiske forskningsskipet «Professor Logachev» skiftet kurs og nærmer seg nå svensk farvann utenfor Skåne.

Skipet har seilt i Østersjøen siden helgen og har oppholdt seg i farvannet utenfor den polske byen Gdansk.

«Professor Logachev» er offisielt et forskningsskip og har som hovedoppdrag å «søke og undersøke ulike undervannsobjekter» og «gjøre studier av havbunnen».

Et annet skip som har vært i medias søkelys, NS Concorde, har nå satt kursen mot den russiske byen Primorsk ved St. Petersburg. Skipet har blitt omtalt som «mistenkelig» og som et «moderskip » for angivelige ubåter i svensk presse. Ingen ting av dette er bekreftet eller kommentert av svenske myndigheter.

Reporter Joakim Reigstad om ubåtleting

Video: NRKs reporter Joakim Reigstad er i Stockholm og kan fortelle at det svenske forsvaret nå har flyttet søket til de ytre og sørlige delene av Stockholms skjærgård.

Sent inn

Forsvaret har så langt ikke gått ut med sine egne analyser.

– Forsvaret har selv gjort observasjoner, men de regnes ikke til dem som kan verifiseres. Til en viss grad kan årsaken være at vi har kommet sent inn. Når vi får opplysninger har de mistenkte allerede vært der, sier Tengroth til Aftonbladet.

Forsvaret vil ikke si nøyaktig hva de tror er blitt observert.

– Det kan handle om et lysfenomen eller noe som ligner et periskop. Vi håper vi snart er ferdig med analysene av opplysningene vi har fått inn, sier Grenstad videre.

Operasjonen i skjærgården kommer til å fortsette «så lenge det er nødvendig», opplyser forsvaret.

– Vi kommer til å fortsette noen dager til før vi gjør en ny vurdering.

– Funnet «noe»

Det svenske forsvaret fikk kontakt med «noe» under søkeoperasjonen i Stockholms skjærgård tirsdag, ifølge Dagens Nyheter.

– Vi har en opplysning om at de har fått kontakt med noe, eksakt hva det skal være, vet vi ikke helt, sa en reporter fra avisen som var i viken Ingaröfjärden som ligger i Skjærgården.

Avisen erfarer at det er et av fartøyene på stedet som har oppgitt at det har «fått kontakt». Noen timer senere var dykkere på plass i området.

Forsvaret har ikke bekreftet opplysningene fra avisen.

Minst fem fartøy lå tirsdag ettermiddag nokså tett i området, ifølge TTs reportere som var på stedet.

SISTE NYTT

Siste nytt