Flytende russisk atomkraftverk på vei mot Norskehavet

Det flytende russiske atomkraftverket «Akademik Lomonosov» har lagt fra kai i St. Peterburg. Det skal fraktes forbi norskekysten til Murmansk, men har ennå ikke atombrensel om bord.

«Akademik Lomonosov» ble i dag tauet ut fra verftet i St. Petersburg der det flytende atomkraftverket ble bygd, melder nyhetsbyrået AP.

Turen går først ut i Østersjøen, deretter langs norskekysten og til første stopp i Murmansk. Det er beregnet at atomkraftverket er framme på Kola-halvøya om tre uker.

Der skal atombrensel lastes ombord før ferden går videre til nordøstkysten av Sibir.

Når det ankrer opp i løpet av neste år, skal atomkraftverket levere strøm til en havneby og flere oljerigger.

Russia floating Nuclear Power Plant

PÅ VEI NORDOVER: Det flytende atomkraftverket «Akademik Lomonosov» ble i dag tauet ut fra verftet i St. Petersburg der det ble bygget.

Foto: Dmitri Lovetsky / AP

Norsk skepsis

Norske myndigheter var i fjor sterkt kritiske til de russiske planene om å slepe atomkraftverket forbi norskekysten med atombrensel om bord.

Etter samtaler mellom norske og russiske myndigheter ble det enighet om at det ikke skulle tas atombrensel om bord på «Akademik Lomonosov» før kraftverket var framme i Murmansk.

Les mer: Russisk atomkraftverk uten brensel når det fraktes langs norskekysten

Les mer: Norge og Russland øver på atomulykke

– Høyere risiko

Miljøbevegelsen har vært svært kritisk til dette prosjektet.

Greenpeace har kalt kraftverket «et flytende Tsjernobyl».

Nils Bøhmer

RISIKABELT: Atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona sier at en ulykke i arktis med et flytende atomkraftverk vil få svært alvorlige konsekvenser.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Også Bellona er bekymret:

– Atomkraftverket skal plasseres i et svært øde område der værforholdene er harde. Hvis det skjer en ulykke, vil det bli svært vanskelig å begrense den, i tillegg til at det blir vanskeligere å rydde opp, sier atomfysiker Nils Bøhmer i miljøorganisasjonen til NRK.

Han mener at det er en høyere risiko ved å drive et flytende atomkraftverk under disse forholdene.

Dessuten er den arktiske naturen mer sårbar for radioaktiv forurensing.

Se NRKs bilder av det flytende atomkraftverket da byggingen var i gang i 2010.

– Et sikkert atomkraftverk

Dette er det første og eneste atomkraftverket av denne typen, men russiske myndigheter skal ha planer om å selge flytende kraftverk også til land i Asia og Afrika.

En representant for den russiske statens atomkraftmyndigheter sier til den russiske tv-kanalen RTR at kraftverket er sikkert.

– Dette flytende atomkraftverket har alle kvaliteter som et vanlig atomkraftverk har, sier Vitalij Trutnev fra Roseneroatom.

Han understreker at «Akademik Lomonosov» er beskyttet mot alle typer påvirkning fra naturens side og mot tekniske problemer.

Les også: Økt frykt for atomulykker – nå vil myndighetene ha jodtabletter ut til folket

SISTE NYTT

Siste nytt