Hopp til innhold

Flyr hjertestartere med droner

Ambulansepersonell i Canada redder liv ved å sende hjertestartere med drone.

I Canada eksperimenterer ambulansearbeidere og førstehjelpspersonell med å bruke droner til å levere hjertestartere når folk har fått hjerteinfarkt.

Se den kanadiske «droneambulansen» i aksjon.

En februarkveld for seks år siden la Curtis Hawtorn sine to barn i sengen i huset han delte med sine kone Marsha på landet i den kanadiske provinsen Ontario.

Så falt han plutselig sammen, rammet av hjerteinfarkt. Kona Marsha ringte etter ambulanse, men det tok 32 minutter før den kom frem til huset deres.

Da var det for sent og livet til Curtis Hawtorn sto ikke til å redde. Han ble bare 32 år gammel.

– 32 minutter burde ikke kunne skje noen. Det er det verste noen kan gå gjennom, å bli enke når man er 32. Vi skulle skapt en familie sammen, med den personen jeg giftet meg med. Jeg fikk aldri gjort det, sier Marsha Hawtorn til EBU.

Bruker droner også i storbyer

Hadde en hjertestarter kommet frem til Hawtorn før, er det gode sjanser for at livet hans kunne vært reddet.

Nå prøver ambulansetjenesten i Ontario ut droner for å frem hjertestarterne raskere til ofrene.

Konseptet er ganske enkelt. Dronen flyr ut hjerterstarteren og har også med seg enkle instrukser for hvordan den skal brukes.

– Den kan fly i rett linje til offeret. Den trenger ikke å bry seg om trafikk. Vi tror den kan kutte viktige minutter i responstiden, sier Mike Nolan som er sjef for ambulansetjenesten i Renfrew County.

Studier ved universitetet i Toronto viser at dronene kan halvere tiden det tar å få hjertestarteren frem dit den skal.

Det gjelder ikke bare på landsbygda, men også i storbyer med høye bygninger der dronene slipper å ta hensyn til trafikken.

Menn ser på droner

Også i Rwanda prøver man nå ut droner for å redde liv. På bildet fra oktober ser en tekniker fra firmaet Zipline på en drone som skal brukes til å frakte blod og medisiner til avsidesliggende strøk der det er dårlige veiforbindelser.

Foto: STEPHANIE AGLIETTI / Afp

Tid redder liv

– Tiden fra et hjerteinfarkt til man får tatt i bruk hjertestarteren er kritisk for å overleve. Så dette avgjør virkelig overlevelsesprosenten, sier assisterende professor ved universitet i Toronto, Angela Schoellig.

Enken Marsha Hawtorn er glad for forsøkene med droner, en ordning som kanskje kunne reddet livet til mannen hennes den februardagen i 2010.

– Jeg synes det er en fantastisk ide. Jeg applauderer dem for å finne nye veier å hjelpe mennesker på, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt