Flyplassene på Kanariøyene stengt – nordmenn kommer seg ikke hjem

Søndag ettermiddag ble alle flyplassene på Kanariøyene stengt på grunn av sandstorm. Det berører over 2000 nordmenn som ikke får reist hjem og mange som skal på ferie.

Sandfast på Gran Canaria

SANDFAST: Over tusen nordmenn kommer seg ikke hjem på grunn av en sandstorm på Gran Canaria. Noen velger, likevel til tross for sand og vind, å nyte strandlivet.

Foto: ELVIRA URQUIJO A. / EPA

Siste:

SAS sier at ingen av deres fly vil ta av fra Kanariøyene i morgen tidlig. Norwegian sier de fortsatt vurderer situasjonen. Det må gjøres en teknisk gjennomgang av hvert fly før avgang for å sikre at de ikke har tatt skade av sandstormen på øygruppa.

Flyplassene på Kanariøyene stengte igjen søndag ettermiddag på grunn av sandstorm og dårlig sikt.

Fly på vei til øyene må lande på det spanske fastlandet, får nyhetsbyrået AFP opplyst.

Flyselskapet SAS forteller om fly på vei til Kanariøyene har returnert på grunn av værforholdene.

– Fem fly skulle i dag til Tenerife fra Oslo, Bergen, Stavanger, Göteborg og København. Disse flyene har nå returnert, på grunn av værforholdene på Tenerife. Flyplassen på Gran Canaria (LPA) er stengt inntil videre på grunn av ny sandstorm, opplyser John Eckhoff til NRK søndag ettermiddag.

Mange ble «sandfast» på Gran Canaria og Tenerife lørdag.

Sandstormen var den sterkeste på mange år, og sikten ble så dårlig at fly ikke hadde mulighet til å verken lande eller ta av.

Alle fly kansellert

SAS hadde i går sju fly som ble rammet av sandstormen.

– Fly fra Göteborg til Gran Canaria ble omdirigert til Faro i Portugal i går. Det returnerte til Göteborg i dag med de passasjerene som ikke selv velger å bli igjen i Faro, sier pressesjef i SAS, John Ekchoff.

Et fly fra København ble omdirigert til Tenerife i går. Dette landet på Gran Canaria tidlig søndag, og er nå værfast der.

– I tillegg står fem fly som skulle til Oslo, Stockholm og Kristiansand værfaste, og kan tidligst returnere i morgen. Det skyldes at de også må gjennom en grundig teknisk sjekk før avgang, sier John Eckhoff i SAS til NRK.

Også Norwegian jobber med å sikre at flyene deres ikke har tatt skade av å stå på bakken i sandstormen, men ifølge Andreas Hjørnholm, presseansvarlig i Norwegian, er det lite sannsynlig at noen kan reise ut fra Gran Canaria i dag.

Flyplassen på Gran Canaria

På Tenerife er det også flere fly til og fra Norge som er forsinket eller kansellert søndag.

Teknisk sjekk

– Været er fortsatt ustabilt, og derfor har vi besluttet å ikke sende flere passasjerer til Gran Canaria fordi risikoen for en omdirigering av flyet er høy, sier presseansvarlig i Norwegian, Andreas Hjørnholm til NRK søndag formiddag.

Norwegian har 8 fly stående på Gran Canaria, og 3 fly på Tenerife.

Las Palmas flyplass

Været er søndag morgen fortsatt grått på Las Palmas.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

– Av sikkerhetshensyn må flyene gjennomgå en teknisk sjekk for å sjekke at de ikke har tatt skade av sanden. Vi holder på med sjekkene nå, men det er flyselskap fra hele Europa som har fly som er stående, og derfor vil det vil ta tid, sier Hjørnholm.

– Per nå er det riktig å si at alle flyene til og fra Gran Canaria og Tenerife er kansellert?

– Ja, sier Hjørnholm.

Han forteller at de holder kunder informert på SMS, og anbefaler passasjerer å være klare til å dra til flyplassen på kort varsel.

Video fra kontrolltårnet

Slik ser sandstormen på Gran Canaria ut fra kontrolltårnet på flyplassen. Om lag 1500 nordmenn kommer seg ikke hjem fra ferieøya.

Kraftig vind

Været er ustabilt, og det gjør at mange flyselskap velger å avvente situasjonen.

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss forklarer at sandstormen skyldes et høytrykk utenfor Spania som kombinert med et lavtrykk sør for Kanariøyene fører til kraftig vind.

Satelittbilde over Kanariøyene

NASA-bilde av sandstormen over Kanariøyene.

Foto: NASA

Vindretningen fører til at sand fra Sahara fraktes rett mot øygruppen.

– Vinden ser også ut til å bli kraftigere i morgen søndag. Først sent søndag kveld eller natt til mandag, ser vinden ut til å ta en mer sørlig retning slik at situasjonen blir bedre, sier Gislefoss.

Mange sliter med å få hotellrom

Det er heller ikke alle reisende som har fått tak i hotell.

TUIs pressevakt forteller at de har fått innlosjert nesten alle sine reisende på hotell. De passasjerene som ikke har fått plass på hotell har blitt anbefalt å skaffe et rom selv.

– Det har vært hektisk, og vi kan ikke gjøre annet enn å beklage for dem som ikke kommer seg hjem, sier Kevin Brevik til NRK.

En sandstorm stenger flyplassen på Gran Canaria.

Sikten var uklar på flyplassen i Gran Canaria lørdag ettermiddag. Søndag er været noe bedre, men mange fly er fortsatt kansellert.

Foto: Emma Sortland Sivertsen

Tui følger nå situasjonen nøye og jobber for å holde sine reisende oppdatert.

Mange reisende forteller at de likevel opplever å ikke få nok informasjon, og at de heller ikke har fått hjelp til å skaffe seg hotellrom.

Ifølge NTB er det flere fulle hotell på øya, og situasjonen blir ekstra vanskelig da mange hoteller er vinterstengt.

– Vi har forsøkt å få dem innlosjert på hoteller, men fordi nye tilreisende hadde sjekket inn, og fordi mange hoteller er vinterstengt nå, er det lite kapasitet. Det er en svært krevende situasjon, og vi er ikke det eneste selskapet med disse utfordringene nå. Det er svært krevende på flyplassene med alle disse menneskene sier Eckhoff til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt