Hopp til innhold

Flypassasjerer sender trøstehilsener til pårørende

SINGAPORE (NRK): I ventehallen på flyplassen i Singapore sender flypassasjerer sine tanker og hilsener til de pårørende som fortsatt venter på svar på hva som har skjedd med det savnede Air Asia-flyet.

Tavle med trøstehilseneret til pårørende for flight QZ8501

Fargerike hilsener og lykkønskninger fyller en hel tavle utenfor rommet der slektninger og pårørende venter i uvisse på nyheter om det savnede flyet QZ 8501 som forsvant mellom Surabaya og Singapore søndag.

Foto: Fredrik Solvang/NRK

Pressefolk venter på flyplassen i Singapore

Utenfor pårørenderommet i Singapore venter mange pressefolk.

Foto: EDGAR SU / Reuters
Pårørende i Surabaya

Også på Juanda-flyplassen i Surabaya venter pårørende fortvilet på nyheter.

Foto: BEAWIHARTA / Reuters

I rommet der de pårørende venter på beskjed om hva som har skjedd med Air Asia QZ8501, hersker det en fortvilet stemning.

Utenfor rommet venter mange pressefolk, og stemningen er dyster. Også de reisende preges av dysterheten – og av omtanke.

Da NRK var til stede på Changi International Airport i Singapore mandag, var det hengt opp en tavle der reisende kunne sende sine hilsener og trøstende ord til dem som venter i uvisse. Tavla var allerede fylt opp av fargerike lapper, og flere kom til for å vise sin sympati.

  • Hold håpet oppe – vis styrke.
  • Vi håper at de kommer trygt til rette snart.
  • Vi er med dere i våre bønner. Gud velsigne dere.
  • Mine tanker og bønner er med dere og familiene deres.
  • Alt de beste – Vi tenker på dere og håper dere finner fred.
  • Vi ønsker alle familiene som venter styrke og utholdenhet – til dere kan smile igjen.
Hilsener til pårørende på flyplassen i Singapore

Mange uttrykker håp om at passasjerene på det savnede Air-Asiaflyet skal bli funnet og de pårørende få svar.

Foto: Fredrik Solvang/NRK
Gutt ser etter navn på slektning i Surabaya

På flyplassen i Surabaya leter en liten gutt etter navnet på tanten som var med på det savnede flyet.

Foto: BEAWIHARTA / Reuters

Airbus-maskinen forsvant sportsløst mellom den indonesiske storbyen Surabaya på Øst-Java og Singapore søndag 28. desember. Flyet ble borte fra radaren over Javasjøen, med 162 mennesker om bord etter at besetningen hadde meldt om dårlig vær.

Fredrik Solvang rapporterer fra Singapore

Både i Singapore og i Surabaya har pårørende strømmet til, og venter på nytt fra leteaksjonen i egne rom på flyplassene. Så langt har det ikke kommet gode nyheter.

Mandag ble det meldt om at australske fly hadde sett noe som kunne være vrakrester i havet, men det viste seg at gjenstandene ikke stammet fra det savnede passasjerflyet.

Travel flyplass

Innsjekkingsskranke Air Asia i Changi, Singapore 29. des 2014

Det var kø av reisende ved innsjekkingsskranken til Air Asia i Singapore mandag 29. desember.

Foto: Wong Maye-E / Ap

På Changi-flyplassen i Singapore er pårørende og slektninger samlet i et eget rom på Terminal 1, og flyselskapet har også fløyet pårørende til Juanda-flyplassen på Surabaya.

Leteaksjon etter savnet AirAsia-fly

En mann som tilhører redningstjenesten i Malaysia, viser fram hvor flyet forsvant.

Foto: SUTANTA ADITYA / Afp

Begge steder fortsetter redningsledelse og luftfartsmyndigheter jevnlig å informere dem som venter.

Samtidig fortsetter stadig nye fly fra Air Asia og andre flyselskaper å lande og ta av. Tiden rundt jul og nyttår er en av årets travleste reiseperioder.

Det er den 21 år gamle studenten Lola Nair som tok initiativ til sympati-tavlen. Hun var selv på flyplassen for å reise, og tok kontakt med rundt 70 andre passasjerer, og ba dem skrive hilsener og gode ønsker til dem som venter på passasjerene på det savnede flyet. Lappene hengte hun opp på en tavle utenfor rommet der de pårørende venter.

– Vi kan ikke gjøre mye, men jeg tror at noen trøstende ord ville være hyggelig å få, sier Nair til Channel NewsAsia. Hun sier hun håper at reisende fortsetter å henge opp lapper med trøstende ord til dem som kan ha mistet sine.

Nytt mysterium

Flyet som nå er savnet, er det tredje mysteriet som har hjemsøkt pårørende i Sørøst-Asia på ett år.

Sandskulptur: Savnede fly MH370 og QZ8501

Sandskulpturen laget av den indiske kunstneren Sudarsan Pattnaik spør: 'MH370 og QZ8501 – Hvor er de?' Pårørende til hundrevis av savnede flypassasjerer ikke har fått svar.

Foto: STRDEL / Afp

Først forsvant et fly fra Malaysian Airlines over Indiahavet under mystiske omstendigheter i mars. MH370 var på vei fra Kuala Lumpur i Malaysia til Beijing med 239 mennesker om bord.

Flyet forsvant brått fra radaren to timer etter avgang, og en leteaksjon ble igangsatt i det travle Malakkastredet og i Sør-Kinahavet. Senere kom det fram at flyet kunne ha vært i luften mye lenger, og leteområdet ble utvidet til Indiahavet.

Hva som skjedde er ennå helt uklart, men spekulasjonene har versert fra kapring til teknisk feil. At flyets responder ble slått av har bare bidratt til spekulasjonene om at det var en villet «forsvinning». Pårørende ventet i ukevis på flyplassen i Kuala Lumpur i påvente av at leteaksjonen skulle gi dem svar.

Fire måneder senere, den 17. juli, styrtet et annet fly fra samme selskap. MH17 forsvant over Øst-Ukraina på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia med 298 mennesker om bord.

Også der har spekulasjonene versert om hva som faktisk skjedde. Den foreløpige etterforskningen viser at flykroppen ble rammet av en kraftig eksplosjon i lufta. Det er fortsatt ikke klart hvem som stod bak. Funn kan tyde på at det var prorussiske separatister som skjøt ned passasjerflyet ved et uhell, i den tro at det var en fly fra det ukrainske luftforsvaret, men dette er avvist av opprørerne.

Dystert år

2014 har vært et dystert år i flyhistorien. Selv om det har vært relativt få ulykker, har det vært flere ulykker med store passasjerfly, noe som har bidratt til at tallet på omkomne er blitt høyt.

Før Air Asia-flyet forsvant fra radaren søndag formiddag, hadde 762 mennesker mistet livet i totalt sju flyulykker i år, viser tall fra Aviation Safety Network.

Dersom det viser seg at også QZ8501 har styrtet og alle om bord er døde, vil det foreløpige tallet for 2014 ende på 924 døde. Det er det høyeste dødstallet siden 2005 da kommersielle flyulykker kostet 1014 mennesker livet verden over.

SISTE NYTT

Siste nytt