Flyktningsskipet Ezadeen er framme i Italia

Det Sierra Leone-registrerte spøkelsesskipet Ezadeen med 360 flyktninger om bord, som ble forlatt av mannskapet utenfor kysten av Italia, nådde sent fredag land med norsk og islandsk hjelp.

Smilende flyktninger fra skipet Ezadeen

Syriske flyktninger smiler lettet på vei ut av skipet Ezadeen som la til kai i den italienske havnebyen Corigliano Calabro.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Det nesten 50 år gamle lasteskipet Ezadeen la til kai i havnebyen Corigliano Calabro rett før midnatt, melder BBC.

Den italienske kystvakten bekrefter denne opplysningen gjennom Twitter.

Frivillige fra Røde Kors hadde satt opp telt og feltsenger til de nesten 500 flyktningene som var tydeligvis lettet og lykkelige over å få komme i land. På kaia fikk de litt mat og vann før de ble brakt inn til et mottakssenter for videre oppfølging.

Flyktningene er ifølge italienske myndigheter ved relativt god fysisk helse, men mange var både kalde og sultne. Mange hadde ikke spist på flere dager og det har også vært knapt med drikkevann.

Laster Twitter-innhold

Maskinstans

Natt til fredag lå skipet og drev i dårlig vær rundt 65 kilometer utenfor Capo di Leuca på sørspissen av Italia. Samtidig fikk skipet maskinstans.

En elektriker og en maskinist fra det norske skipet ble hentet i helikopter og firt ned til «Ezadeen» for få flyktningskipet i drift, men lyktes ikke. Skipet hadde i mellomtiden gått tom for drivstoff.

Ifølge en talsmann for den italienske kystvakten, Filippo Marini, ble Ezadeen deretter tauet mot land av et islandsk kystvaktfartøy «Tyr» som inngår i EUs operasjon Frontex.

De 450 flyktningene hadde vært uten vann i flere dager, men fikk både drikke og føde av islendingene. Det var både barn og gravide kvinner om bord.

Operasjonsleder for kystvakten Francesco Perrotti sier til BBC at alle flyktningene kommer opprinnelig fra Syria.

Forlatt av mannskapet

Det 73 meter lange lasteskipet «Ezadeen», som er registrert i Sierra Leone, er nesten 50 år gammelt, og har tidligere vært brukt til å frakte levende dyr.

Skipet var ifølge papirene på vei fra Kypros til den franske havnebyen Sete. Senere rapporter tyder på at skipet er registrert i Libanon, og at det kan ha lagt ut fra Tyrkia, skriver BBC.

Det var en av flyktningene som kontaktet den italienske kystvakten via radio og fortalte at mannskapet hadde forlatt skipet.

  • Les:

Ny menneskesmuglingstaktikk

«Ezadeen» er det andre spøkelsesskipet som er blitt satt på autopilot i kollisjonskurs mot Italia på én uke.

– Menneskesmuglerne kjøper opp utrangerte lastebåter i tyrkiske havner og bruker dem til en siste reise til Europa med mennesker som trenger beskyttelse, sa Jørgen Carling på Fredsforskningsinstituttet PRIO til NRK.

En gruppe flyktninger om bord på et førerløs lasteskip som ankom Gallipoli i Italia på nyttårsaften. Også her hadde menneskesmuglerne forlatt skipet da det nærmet seg italiensk farvann, og overlatt flyktningene til sin skjebne.

Spøkelsesskipet Ezadeen legger til kai

Spøkelsesskipet Ezadeen med 450 flyktninger om bord, som ble forlatt av mannskapet i åpen sjø, ble sent fredag tauet til kai i Corigliano Calabro i Italia av et islandsk fartøy.

Foto: ALFONSO DI VINCENZO / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt