Hopp til innhold

Flyktningkrisen i Sørøst-Asia: – De var satt i bur

Malaysisk politi er dypt sjokkert over brutaliteten de tror har funnet sted, i menneskesmuglernes leire, dypt inne i jungelen.

Poser med levninger fra jungelgravene i Malaysia

Malaysisk politi gransker nå gravene ved leirene der menneskesmuglere skal ha holdt 3–400 personer fanget, og frakter bort levningene.

Foto: Joshua Paul / Ap

– Her ble migrantene satt i bur og bevoktet, sier politisjef Khalid Abu Bakar, som mener en av leirene kan ha hatt så mange som 300 fanger, trolig rohingyaer fra Myanmar og bangladeshere.

I går sa han, til reportere på stedet, at politiet tror ofrene kan ha blitt utsatt for tortur, og at de er «sjokkert over brutaliteten», skriver Reuters.

– Fikk det trolig travelt

Politiet bruker i dag hakker og spader for å grave opp flere titalls lik ved leirene i den tette jungelen på grensen til Thailand.

Malaysias politisjef Khalid Abu Bakar

Malaysias politisjef Khalid Abu Bakar tror fangene er blitt utsatt for tortur.

Foto: Joshua Paul / Ap

Malaysisk politi tror det bare er noen uker siden menneskesmuglerne forlot enkelte av jungelleirene der myndighetene i helgen fant nærmere 140 graver.

Noen av gravene som er avdekket i totalt 28 leirer inneholder flere enn ett lik. Trolig dreier det seg om ofre for menneskehandel.

Malaysisk politi sier det første liket som er brakt ut av området, viser seg å ha vært død imellom to og tre uker. Mennesket var ikke begravd, og politiets teori er at smuglerne plutselig fikk det travelt med å rømme minst to av leirene.

Fra 2013

På samme tid iverksatte nemlig thailandske myndigheter en større aksjon mot menneskesmuglerne like over grensa. Det skjedde etter at en rekke likfunn utløste alarm om flyktningkrisen i regionen i starten av mai.

Rester av leire i jungelen i Malaysia

Flere av leirene, der fangene kan ha blitt torturert, skal ha blitt forlatt for få uker siden.

Foto: ROYAL MALAYSIAN POLICE / Afp

Flere av smuglerleirene har trolig vært i bruk helt siden 2013, ifølge politisjefen.

Lite annet er nå igjen av leirene, enn dystre graver, bambusbygninger og presenninger.

– To eller tre av leirene ble nylig bygget og forlatt. Vi fant ris og grønnsaker der, og redskapene så nye ut, sier Khalid ifølge avisa The Star.

150 lik

Menneskesmuglerne ser ut til å ha forlatt alt som kunne forsinke flukten, inkludert syke eller døende migranter, skriver avisen.

Myndighetene vet ennå ikke nøyaktig hvor mange mennesker som ligger begravd i de 28 leirene, men så langt har politiet telt 150 lik. Khalid påpeker at det kommer til å ta lang tid å hente ut levningene i den svært utilgjengelige, ulendte jungelen.

Malaysisk politi vokter grensen til Thailand

Malaysisk politi vokter grensen til Thailand. De har funnet en rekke jungelleire der menneskesmuglere skal ha holdt folk som fange i bur, samt rundt 140 graver.

Foto: Joshua Paul / Ap

De 28 leirene er plassert over en strekning på rundt 3 kilometer, og den ene leiren ligger bare 100 meter unna stedet der 26 lik ble funnet i den thailandske provinsen Songkhla, ifølge Khalid.

Forfølgelse

Det nordlige Malaysia ligger i ruten som menneskesmuglere bruker for å frakte folk fra Myanmar til områder lenger sørøst. De aller fleste av flyktningene er rohingyaer som flykter fra forfølgelse i Myanmar, samt folk fra Bangladesh på jakt etter jobb og et bedre liv.

Over 3.000 flyktninger, de aller fleste fra Myanmar og Bangladesh, har kommet i land i Malaysia og Indonesia de siste ukene etter å ha drevet rundt på sjøen i overfylte båter i uker og måneder.

Migranter og flyktninger blir reddet av fiskere fra Indonesiske Aceh

Migranter og flyktninger blir reddet av fiskere fra indoniske Aceh. Mange har drevet rundt på havet i ukevis, uten å bli reddet.

Foto: S. Yulinnas / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt