Flyktninghjelpen: - Barna har en konstant frykt for å dø

Om lag 673.000 irakere er fortsatt på flukt ett år etter at militæroffensiven for å gjenerobre Mosul fra IS ble innledet. 400.000 av dem er barn.

Irakiske flyktninger i landsbyen Qabr al-Abd utenfor Mosul.

Irakiske flyktninger i landsbyen Qabr al-Abd utenfor Mosul.

Foto: ALI ARKADY / AFP

– Mer enn halvparten av dem har trolig mistet sine offisielle dokumenter, som fødselsattester og skjøter, noe som gjør det vanskeligere for dem å gjenoppbygge livene sine, heter det i en uttalelse fra Flyktninghjelpen.

Irakisk kontrollpost ved Mosul

En irakisk kontrollpost utenfor Mosul.

Foto: Balint Szlanko / AP

Mosul ble erobret av den ytterliggående islamistgruppa IS i 2014. 17. oktober 2016 innledet irakiske regjeringsstyrker, støttet av allierte militsgrupper og den USA-ledede koalisjonen mot IS, en offensiv mot byen.

Irakiske flyktninger fra byen Mosul. Dette bildet er fra 26. august.

Irakiske flyktninger fra byen Mosul. Dette bildet er fra 26. august.

Foto: Balint Szlanko / AP

Den ni måneder lange militæroffensiven førte til at mange nabolag i dag ligger i ruiner.

– Kampen om Mosul er over, men hundretusener av mennesker på flukt fortsetter å lide. Mennesker vi jobber med mangler helt nødvendige ting og aner ikke om de noen gang vil kunne flytte hjem, sier Heidi Diedrich, leder for Flyktninghjelpen i Irak.

For flyktningene er forholdene vanskelige. Mange av dem mangler mat, rent vann og helsetjenester.

Les også: Slaget om Mosul

Barna frykter IS

Også Redd Barnas landdirektør i Irak Ana Locsin er bekymret. Ifølge organisasjonen er 400.000 av menneskene på flukt barn.

– Selv om kampene er over, er de humanitære behovene fortsatt enorme, sier Locsin.

I juli publiserte Redd Barna en rapport basert på samtaler med 65 barn i en flyktningleir sør i Mosul. Under samtalene kom det fram at barna er så sterkt preget av voldelige minner at de lever i konstant frykt for å dø. Flere av barna snakket også at de var redde for å bli straffet av IS.

Store deler av Mosul er ødelagt etter krigshandlingene.

Store deler av Mosul er ødelagt etter krigshandlingene.

Foto: Suhaib Salem / Reuters

Psykiske plager

– Jeg har sett hvordan denne krigen kan rive et barns liv i stykker. Det er ingen vinnere av denne krigen, men en hel generasjon barn med psykiske plager som vil ta flere år å helbrede, sier Amanda Brydon i Redd Barna.

Flyktningene har vært utsatt for ufattelige lidelser. Blant barna har det satt varige spor og mange av dem er traumatiserte.

Ifølge organisasjonen kan de alvorlige stressymptomene barna i Mosul viser blant annet føre til økt risiko for hjertesykdommer, depresjon, angst, diabetes og selvskading.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt