Hopp til innhold

Flyktningestrøm uten noen ende

Det kommer en evig strøm av somaliske flykninger til verdens største flyktningeleir i Kenya, mellom 1200 og 1300 om dagen. Det betyr nærmere 40.000 i måneden.

Video Somaliske flyktninger i Dadaab

VIDEO: Somaliske flyktninger i Dadaab-leiren.

Lars Sigurd Sunnanå, Afrikas Horn
Foto: NRK

Dadaab-leiren er forlengst overbefolket, og i realiteten stengt for nyankomne. Flyktningene får mat og vann, men må selv prøve så godt de kan å skaffe seg tak over hodet utenfor selve leiren.

De søker ly under trær eller bygger primitive hytter av grener, plast eller tøystykker.

Dadaab-leiren er bygd for å huse 90.000 mennesker. Nå bor det nærmere 400.000 der, mens en annen, nybygd leir - Ifo- står tom ved siden av.

Kenyanerne har sagt at de vil åpne leiren for å avlaste Dadaab, men det gjenstår å se hva som skjer. Dersom den åpner, slik myndighetene har lovet, vil også den være full i løpet av kort tid.

Telt utenfor Dadaab

Flyktningene ved Dadaab-leiren må selv sørge for å skaffe seg tak over hodet.

Foto: James Wachira

Utslitt og dehydrert

Flyktningene som kommer hit er utkjørt, dehydrert og underernært. Mange av dem har gått i dager og uker for å komme hit. Jeg har sett kvinner amme barna sine uten å dekke seg til. Når somaliske kvinner gjør det, har de ikke mye krefter igjen.

Kenya har i tillegg sin egen tørkekrise å håndtere. Mellom 2 og 3 millioner kenyanere er i faresonen.

I Kenya har matvareprisene skutt i været og kvegbøndene har fått bestandene sine kraftig redusert. Tørkekatastrofen rammer Somalia, Kenya, Djibouti og Etiopia. Den er den verste på 60 år, og rammer totalt 10 millioner mennesker.

Det er 500 kilometer fra Nairobi til Dadaab-leiren. De siste 100 - 150 kilometrene vi kjørte var landskapet knusktørt, og det lå mange kvegskjeletter og dyrekadavre langs veien.

To regnperioder har uteblitt

Afrikas horn

Målet er nådd. Nyankomne flyktninger i Dadaab-leiren får mat og vann, men må stort sett greie seg selv.

Foto: James Wachira

To regnperioder har uteblitt. Dersom den tredje, som skal komme om to - tre måneder, også uteblir, kan det vi ser nå bare være begynnelsen på krisen.

FNs høykommisær for flyktninger frykter at flyktningestrømmen på rundt 35.000 i måneden bare til Kenya, kan vare i lang tid framover dersom tørken fortsetter.

Det er heller ikke lett å hjelpe menneskene inne i Somalia på grunn av krig og konflikt. Den ytterliggående islamistbevegelsen al-Shabaab kontrollerer sentrale og sørlige deler av Somalia der tørken er verst.

Også i Etiopia er det uroligheter i Ogadén-provinsen, den delen av landet der innbyggerne har størst problemer med tørken.

SISTE NYTT

Siste nytt