Hopp til innhold

Fortvilte flyktninger slipper ikke inn i Usbekistan

Fortvilte mennesker på flukt fra urolighetene i Kirgisistan slipper ikke inn i nabolandet Usbekistan.

Over 75.000 etniske usbekere har passert grenseovergangen til Usbekistan de siste dagene, etter å ha blitt jaget ut av kirgisiske mobber. Antall flyktninger vil antakelig passere 100.000 om kort tid, ifølge FN.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at rundt 200.000 personer også er internt fordrevet som følge av voldshandlingene i landet.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen opplyser til AFP at flere hundre mennesker har blitt drept i de etniske konfliktene i landet. Ifølge de offisielle tallene er 170 personer drept og 1800 skadd.

Storparten av flyktningene er kvinner, barn og eldre som har rømt fra de voldelige sammenstøtene i Kirgisistan. Vitner forteller om drap, mishandlinger og voldtekter av etniske usbekere, samt store materielle ødeleggelser i flere byer i landet.

Køene ved grenseovergangene har vært lange de siste dagene. Mandag ble imidlertid grensa mellom de to landene stengt på grunn av manglende kapasitet til å ta imot flere flyktninger.

Nå står flere tusen fortvilte flyktninger på den kirgisiske siden av grensa, uten mulighet til å ta seg over til Usbekistan.

Forslåtte flyktninger

En sykepleier som jobber på et sykehus på den kirgisiske siden av grensa forteller om forferdelige tilstander ved grenseovergangen.

– Jeg sendte nettopp ei gravid kvinner over grensa. De hadde slått henne så hardt at hun antakeligvis har mista barnet sitt. Dersom hennes egen mor hadde sett henne slik, hadde hun ikke kjent igjen henne, sier sykepleieren til nyhetsbyrået AFP.

Den gravide kvinna var én av få heldige som slapp over grensa til Usbekistan tirsdag. Mange tusen andre flyktninger står fast i Kirgisistan, uten mulighet til å krysse grensa.

Å returnere til hus og hjem i Kirgisistan er heller ikke aktuelt. Flere har ikke noe hjem å returnere til, etter at kirgisiske mobber har satt fyr på mange eiendommer.

Samler seg i klynger

Flyktningene har nå samla seg i klynger på forskjellige steder langs grensa der det er mulig å ta seg over, for eksempel ved å klatre over gjerder. Også de offisielle grenseovergangene er fulle av fortvilte mennesker som ønsker å komme seg bort fra urolighetene i hjemlandet.

Beslutninga om å stenge grensa til Usbekistan er midlertidig, og det er ikke klart når grenseovergangene åpnes igjen.

På de nordligste grenseovergangene blir det meldt om urolige tilstander, og antall flyktninger som venter i grenseområdet har mandag steget til flere tusen. Flere av dem er skadd og trenger legehjelp.

– Halvparten av Osj er døde, sier ei eldre dame til AFP.

Hun har i likhet med flere tusen andre flykta fra Osj, som er den nest største byen i Kirgisistan, og en av byene som har vært verst ramma av urolighetene de siste dagene.

SISTE NYTT

Siste nytt