NRK Meny
Normal

Flyktninger møter iskaldt Europa

Bitende kulde møter nå migranter og flyktninger på vei gjennom Europa. Men de fortsetter å komme.

Flyktninger ved Mitratovac i Serbia 18. januar 2016

ISKULDE: Disse flyktningene krysset 18. januar over fra Makedonia og inn i Serbia til fots. Bildet er tatt ved landsbyen Mitratovac i 15 minusgrader. Dårlig kledde og skodde flyktninger må gå en mil til fots over grensen.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Selv om vinterkulda preger Europa, fortsetter migranter og flyktninger å ta seg til kontinentet.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) tar rundt 1000 sjøveien til Hellas fra Tyrkia hver dag.

Og flere tusen er fortsatt på vei nordover i Europa fra Hellas i et forsøk på å komme seg til land som Tyskland. Selv om temperaturene på Balkan nå er nede i 15 minus.

– Jeg har på meg alt jeg har, men fortsatt er det for kaldt, sier en 22 år gammel iraker til Reuters på grensen mellom Serbia og Kroatia.

Mangler varme klær

Langs rutene gjennom Balkan frykter hjelpeorganisasjonene det skal gå galt. De prøver å stille med varme telt, tepper og suppe underveis og organisere transport.

Ifølge FNs barnefond Unicef er en tredel av dem som er på vei gjennom Balkan, barn. De frykter dødsfall ettersom mange mangler varme klær.

– Værmeldingene varsler temperaturer ned mot minus 20 i Serbia denne uken, advarer Redd Barna.

– Vi ser barn med tidlige tegn på hypotermi som blå lepper og hender, i tillegg til feber og luftveisproblemer, sier Valentina Bollenback i Redd Barna i den serbiske grensebyen Presevo.

Nedkjølte barn reddet

I går reddet den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss» 70 båtflyktninger, 18 av dem barn, i farvannet mellom den greske øya Lesvos og det tyrkiske fastlandet.

Mange av barna var kritisk nedkjølte.

5-åring druknet

I hele 2015 kom over én million flyktninger og migranter sjøveien til Europa. Over 3800 forsvant på havet eller ble funnet druknet.

Så langt i år har over 20 ganger så mange kommet ovber havet til Hellas som på samme tid i fjor.

Onsdag druknet en fem år gammel jente da båten hun satt i kantret i det kalde vannet.

Nær 80 personer har mistet livet i forsøket på å krysset havet til Europa så langt i år, mens over 31.000 har gjennomført overfarten tross vinterværet, ifølge IOM.

– I stedet for å konsentrere seg om å stenge grensene, burde Europas regjeringer gjøre mer for å gi dem som flykter fra krig, en verdig og human mottakelse, mener Bollenback.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt