Flyktninger fanget terroretterlyst

BERLIN (NRK): Da de syriske flyktningene skjønte hvem de hadde i huset, handlet de raskt. Nå utropes de som tyske helter.

Etterlyser mann i forbindelse med sprengstoff-funn

TERRORSIKTET: 22 år gamle Jaber Albakr fra Syria er siktet for å ha planlagt angrep blant annet på en flyplass i Berlin.

Foto: HO / Afp

Lørdag fikk Mohamed A. (35) en melding via et nettsted for syriske flyktninger. Han ble spurt om han hadde overnattingsplass i leiligheten i Leipzig.

– Det er vanlig i Syria at man tilbyr husrom hvis noen trenger det. Personen ringte meg på lørdag og jeg og en kamerat hentet ham på jernbanestasjonen i Leipzig. Vi dro til en annen venn og spiste lam sammen, forteller Mohamed A. til nyhetsbyrået Reuters.

Det de ikke visste var at mannen de hadde gitt husly var Jaber Albakr, etterlyst over hele Tyskland for å ha planlagt et terrorangrep mot blant annet tog og en flyplass i Berlin.

– Søndag morgen dro vi i svømmehallen og på veien hjem så vi på Facebook at han var en etterlyst person. Jeg fikk to andre venner til å bli med for å sjekke om det virkelig var ham. Da de bekreftet det, sa jeg: ok, la oss binde ham fast, forteller Mohamed A.

Språkproblemer

De syriske flyktningene bandt Albakr fast med en skjøteledning og dro til politistasjonen.

– Vi måtte vente hos politiet i over en time. Siden jeg ikke kan tysk, så tok det tid før jeg klarte å forklare dem hva som hadde skjedd. Til slutt viste jeg dem bilder. Da forstod de og kom for å arrestere ham, forteller Mohamed.

Albakr som kom til Tyskland i 2015 og hadde fått innvilget asyl, er nå fengslet. Politiet mener mye tyder på at den 22 år gamle mannen, som opprinnelig er fra Damaskus, er knyttet til terrorgruppa IS.

Helter

Ifølge Mohamed A tilbød Albakr dem penger for at de skulle slippe ham løs, men han sier det aldri var et alternativ å godta det.

– Det er ingen som har tatt syrerne så velkomment imot som Tyskland. Vi respekterer dette landet og dets folk. Vi vil ikke at noe fælt skal skje her, forklarer han.

De tre syrerne blir nå utropt som helter.

– De bør få fortjenestemedalje. Man kan knapt forestille seg bedre integrering enn dette, sier forsvarsekspert Johannes Kahrs fra Sosialdemokratene til avisa Bild.

Jürgen Klimke fra Kristendemokratene er enig og sier til samme avis:

– En fortjenestemedalje vil sende et sterkt signal av anerkjennelse og vise at mot er verdt det.

Mohamed A. på sin side vet at gjerningen har kostet.

– Jeg frykter for sikkerheten min her og for sikkerheten til familien min i Syria, sier han.

Han lar seg derfor kun intervjue anonymt med ryggen til av nyhetsbyrået Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt