Hopp til innhold

Flyktningbåter angripes mellom Tyrkia og Hellas

Små gummibåter fulle av flyktninger er flere ganger de siste månedene angrepet av ukjente maskerte menn i hurtigbåter.

Båtflyktninger på Lesbos

En mann gråt da han onsdag gikk i land på den greske øya Lesvos etter å ha krysset det fire kilometer brede stredet fra det tyrkiske fastlandet.

Foto: Santi Palacios / Ap

Det siste angrepet skal ha funnet sted i forrige uke, melder menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

Bill Frelick, leder for HRWs flyktningprogram, skriver at han har snakket med flere flyktninger som forteller om at de er blitt angrepet av ukjente menn i hurtigbåter.

En 44 år gammel fra den syriske byen Daraa forteller til Frelick at sammen med sin kone og deres fem barn forsøkte han 3. desember å krysse over til de greske øyene i en gummibåt.

Mannen oppgir ikke sitt eget navn, og opptrer under navnet «Mahmoud» i Frelicks beretning.

Totalt var det over 30 personer i den lille gummibåten da den drøyt halvveis ble lyst opp av sterkt lys fra et større fartøy. Samtidig kom en hurtigbåt med tre maskerte menn om bord i full fart mot dem.

«Mahmoud» forteller at han og flere av de andre om bord i båten holdt babyer opp i luften for å vise at det var små barn om bord i håp om at de maskerte mennene ville synes synd på dem.

Det hjalp imidlertid ikke; en av de maskerte mennene slo mannen som styrte gummibåten to ganger i hodet med en kølle før de ødela motoren ved å kutte ledningene.

Det førte til at gummibåten drev rundt på havet i tre timer, før det ble reddet av den tyrkiske kystvakten.

Båtflyktninger på Lesbos

To kvinner og en liten jente tullet inn i varmetepper etter å ha kommet til Lesvos tirsdag. Nattetemperaturen på den greske øya er bare på noen få varmegrader og mange av flyktningene er våte når de kommer i land.

Foto: Santi Palacios / Ap

Ett av flere angrep

Human Rights Watch har tidligere dokumentert flere lignende angrep i farvannet mellom Tyrkia og Hellas.

Vitner forteller til HRW at maskerte og bevæpnede menn har skadet båtene ved å ødelegge motorene eller ta bort bensinen. I noen tilfeller skal det også være stukket hull på gummibåtene.

– Å skade båter i Egeerhavet gjør at det er enda mer sannsynlig at en allerede farlig reise ender i døden, sier Hellas-spesialist Eva Cosse i HRW.

Det er ikke klart hvem som står bak angrepene. Flyktninger som HRW har snakket med sier at maskerte mennene har snakket et fremmed språk som ikke er tyrkisk.

HRWs Bill Frelick skriver at han hadde håpet at EUs grensepoliti Frontex og greske og tyrkiske myndigheter ville prøve å stoppe angrepene, men at ikke noe har skjedd.

Daglige meldinger om druknede flyktninger

HRW: Tyrkia avviser syriske flyktninger - NRK Urix - Utenriksnyheter og -dokumentarer

Nesten hver dag kommer det meldinger om at flyktninger har druknet i forsøket på krysse Egeerhavet.

  • Natt til onsdag sank en båt utenfor den greske øya Farmakonisi. Minst 11 mennesker, av dem fem barn, druknet. I tillegg er rundt ti andre savnet, opplyser gresk politi.
  • Tirsdag mistet minst seks barn livet da en liten gummibåt med afghanere sank i tyrkisk farvann på veik til Hellas. Den tyrkiske kystvakten klarte å redde åtte mennesker, men de seks barna, blant dem en baby, ble funnet døde i sjøen.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon har nesten 600 mennesker druknet så langt i år i farvannet mellom Tyrkia og Hellas.

SISTE NYTT

Siste nytt