NRK Meny
Normal

Flykter i panikk fra Syria

Flere hundre syrere skal torsdag ha flyktet i panikk over grensen til Tyrkia for å komme unna et angrep fra syriske soldater.

Syriske flyktninger på vei til Tyrkia

100 DAGER MED OPPRØR: Syriske flyktninger tar seg i tusentall inn til Tyrkia for å slippe unna soldatene. Opprøret mot regimet i Syria har nå vart i 100 dager.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Syriske soldater skal i løpet av natten ha samlet seg i stort antall ved grensen mot Tyrkia, ifølge nyhetsbyråene AFP og Reuters.

Opprør i 100 dager

Syrias president Bashar al-Assad bruker makt for å kvele det 100 dager lange opprøret mot ham selv og regimet. Soldatene ved grensen skal slå ned på flyktningene som rømmer fra landet.

Et vitne ved grensen sier til Reuters at alle flykter i panikk etter å ha sett hva soldatene har gjort mot landsbyene deres. Protestene mot regimet har økt i grenseområdene etter soldatenes angrep.

Syrerne strømmer inn i nabolandet Tyrkia fra den syriske Khirbet al-Joz-regionen. Flere tusen flyktninger fra Syria er nå stående fast inne på tyrkisk side av grensen. De to siste ukene har over 10.000 flyktet til Tyrkia, der de er plassert i fire leire.

Bruker tyrkiske mobiltelefoner

Syriske soldater har, sammen med ansatte i det hemmelige sikkerhetspolitiet og støttet av stridsvogner, blokkert veien mellom Aleppo – Syrias viktigste handelsby – og Tyrkia. Veien er den viktigste ruten mellom trafikk fra Europa til Midtøsten. Mange meldes å ha blitt arrestert langs veien.

En innbygger i Aleppo sier til Reuters at han tror veiblokaden er et forsøk fra syriske myndigheter på å komme opprørerne i byen i forkjøpet ved å kutte av kontakten med Tyrkia.

– Mange her bruker tyrkiske mobilnettverk for å slippe unna de syriske spionene, og de har familie i Tyrkia. Det er også mange gamle smuglerruter som man kan bruke til å flykte, sier Aleppo-innbyggeren til Reuters.

Stridsvogner og maskingevær ved grensen

Syriske soldater står bare 500 meter fra grensen til Tyrkia, og en Reuters-fotograf på tyrkisk side sier at han kan sa stridsvogner og soldater med maskingevær plassert på taket av en bygning.

Det rapporteres at det er blitt hørt skudd fra maskingevær, og for første gang siden de tyrkiske soldatene kom til området tidligere denne måneden, bruker de nå hjelmer.

Tyrkiske myndigheter har blitt mer og mer kritiske mot president Assad, etter at de tidligere støttet ham i forsøkene på å få i stand en fredsavtale med Israel og forbedre forholdet til USA. Samtidig åpnet Assad det syriske markedet for tyrkiske varer.

Ifølge FN har mellom 500 og 1500 mennesker hver dag flyktet fra Syria til Tyrkia siden 7. juni.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt