NRK Meny
Normal

13.000 flykter fra flammehav i California

Flere tusen mennesker flykter fra hjemmene sine etter at en skogbrann er kommet ute av kontroll i kystbyen Santa Barbara i California.

Brannmannskaper kjemper mot flammene som har tatt tak i et hus i Santa Barbara, California.

Brannmannskaper kjemper mot flammene som har tatt tak i et hus i Santa Barbara, California.

Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Brannen startet tirsdag. Spredningen og intensiteten er blitt godt hjulpet av høye temperaturer og lav luftfuktighet.

Om lag 200 hektar sto i brann ved soloppgang i dag, i ettermiddag opplyser myndigheter at ytterligere 300 hektar har måttet gi tapt for flammene, skriver Los Angeles Times.

1400 brannmannskaper forbereder seg på nok en bekymringsfull dag i morgen.

Det er ingen offisielle tall på hvor mange hus som ødelagt, men brannmannskaper anslår at det er minst tjue. Blant dem er flere store herskapshus, såkalte mansions.

SE BILDEGALLERI: Santa Barbara i flammer

Flammene hoppet paradis bortetter åskammen, tok fyr i enkelte hus og hoppet over andre, skriver amerikanske medier.

- Sprer seg i et uhyrlig tempo

- Brannen sprer seg i et uhyrlig tempo, den er helt ute av kontroll, sier brannsjef i Santa Barbara County Fire Department, David Sadecki, til CNN.

Ifølge Sadecki og andre brannmannskaper er det livsfarlig arbeid de begir seg inn i. I de fleste tilfellene må de gi tapt og gi opp å redde husene.

- Det var enten gutta eller huset. Når jeg har kommandoen kommer det å redde gutta først, sier bataljonsjef Scott Smith fra et brannkorps i Malibu.

Brann i Santa Barbara, California

Se video fra brannen i California

Brannmenn skades

Åtte brannmenn er blitt skadet, ifølge Sadecki. Tre av dem ble skadet da brannbilen de satt i ble tatt av flammer. To blir behandlet for moderate brannskader, den tredje for røyk i lungene. Tilstanden til alle skal være stabil

Rundt 800 brannmenn kjempet mot flammene natt til i dag. I løpet av dagen har brannmannsstyrkene blitt ytterligere forsterket og teller nå til sammen nær 1400, sier Mike Deponse fra Santa Barbara City Fie Department.

Åtte helikoptere fløy i skytteltrafikk over området i natt og slapp vann over området.

For bare seks måneder siden ble rundt 200 hus ødelagt i brann i samme område.

Les: Los Angeles omringet av branner

Les også: Rikmannsstrøk i California brenner

Unntakstilstand

Guvernør Arnold Schwarzenegger har innført unntaktstilstand i området og National Weather Service har sendt ut et såkalt " Rødt flagg-varsel" for brannfare og spår at vinden til tilta fram mot i morgen tidlig.

Schwarzenegger besøker i dag områdene som er rammet av brannen.

"Jesusita-brannen", navnet henspeiler på en tursti i nærheten, er den tredje større skogbrannen på ni måneder i dette området.

Oppfinneren James Massie ville i går undersøke om huset hans på toppen av Mission Canyon var blitt rammet i brannen.

Massie og kona ville forsvare huset, men i løpet av dagen grep brannen om seg og flammer opp mot 30 meter kom mot dem på åskammen.

- Lufta var tykk av røyk, vi kunne knapt puste. Vinden kunne skifte og komme i vår retning når som helst, det var ingen garanti for å overleve, sier Massie.

Han og kona tok med seg noe kunst, to katter og viktige papirer og flyktet. De vet ikke hvorvidt huset deres står eller er brent ned.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt