Hopp til innhold

Flyene kommer til Tunisia

Ei internasjonal luftbru er i ferd med å komme de mange tusen flyktningene på tunisisk side av grensen til Libya til unnsetning.

Video ab987e9b-8914-4f4f-9e49-b0c0c00d1d2f.jpg

Fremmedarbeiderne fra Libya har ventet på skyss videre fra Tunisia. Nå er ei internasjonal luftbruk igang.

Etter dager med venting under trøstesløse forhold i grenseområdet, har neste etappe på veien hjem begynt for mange av fremmedarbeiderne, de fleste egyptere, som har kommet seg bort fra uroen i Libya.

Skytteltrafikk

Busser går i skytteltrafikk mellom teltleiren ved grensen og flyplassen i Djerba. I dag går det rundt 40 fly til Egypt. Luftbrua fortsetter de neste dagene. I Djerba møter imidlertid flyktningene nye køer på flyplassen, melder Reuters.

En rekke land stiller med fly og skip for å hjelpe flyktningene. For eksempel har Frankrike forpliktet seg til å gjennomføre seks daglige flygninger. Også Storbritannia og Spania stiller fly til disposisjon, mens Tyskland stiller med fire skip.

Likevel bygger antallet flyktninger seg opp på tunisisk side av grensen. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår antallet flyktninger siden opprøret i Libya startet 20. februar, til mellom 90.000 og 95.000. Bare i går kom det rundt 9000 over grensen, de fleste hjemmehørende i Bangladesh.

Rundt 43.000 egyptere har krysset grensen til Tunisia, og 30.000 av dem har kommet seg hjem.

– Forferdelig

Talskvinne Sybella Wilkes for FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR, sier at situasjonen på grensen mellom Libya og Tunisia fortsatt er forferdelig.

– Mine kolleger i genseområdet forteller om køer så langt de kan se av mennesker som venter på å komme seg bort fra uroen i Libya og inn i Tunisia, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

– De oppholder seg utendørs i regnet og kulda. Mange av dem har hatt det slik i tre-fire døgn, sier Wilkes.

Den tunisiske regjeringen opplyser at ytterligere 40.000 venter på å krysse grensen.

Wilkes ber om flere hundre, kanskje tusen fly som kan få flykningene ut av Tunisia og tilbake til hjemlandene. Nå kan det virke som om hun er i ferd med å bli bønnhørt.

Egyptiske flyktninger i busskø i Tunisia

Egyptiske flyktninger fra Libya venter i busskø på tunisisk side av grensen.

Foto: JOEL SAGET / Afp

NRKs medarbeider Hallvard Sandberg har vært i grenseområdet i flere dager. Han sier at FN jobber med å forbedre infrastrukturen på tunisisk side av grensen.

Teltplass til 18.000

– FN har satt opp telt som kan romme 18.000 mennesker. Teltene er allerede fulle, og FN jobber for å få på plass flere. Dessuten er det kontakt med myndighetspersoner på libysk side for å få tilgang til de mange flyktningene som venter på å komme over grensen til Tunisia, sier Sandberg.

Overgangsregjeringen i Egypt har fått sterk kritikk fra rasende flyktninger som hevder myndihetene i hjemlandet ikke gjør nok for å hjelpe dem.

Talsmann for egyptisk UD, Hossam Zaki, sier til BBC at han forstår raseriet.

– Når du har vært gjennom et helvete og har kommet deg i sikkerhet i Tunisia, vil du finne et fly hjem og ikke bli henvist til en kø på 30.000 mennesker, sier han.

Men har spør likevel om noe land ville ha vært i stand til å flytte så mange mennesker på så kort tid.

De fleste egyptiske fremmedarbeiderne i Libya har altså kommet seg over grensen til Tunisia. Det skyldes at det bor og arbeider langt flere mennesker i nærheten av den grensen enn hva tilfellet er i områdene mot den libyske grensen til Egypt.

Velorganisert på Egypt-grensen

Kaja Haldorsen fra Flyktningehjelpen har observert situasjonen fra den egyptiske siden av grensen de siste dagene. Hun forteller at organiseringen der ser ut til å være god.

– Den internasjonale organisasjonen for migrasjon, IOM, registrerer flyktningene i «ingenmannsland» mellom grensegjerdene og sender egyptiske borgere hjem. Dessusten har flere ambassader konsulære representanter på plass for å utstyre sine borgere med pass, fordi mange har flyktet uten å få med seg noen eiendeler, og dessuten får de flybilletter hjem. Egyptiske myndigheter krever at de som slipper inn i landet har papirer og flybilletter i orden, sier Haldorsen.

Hun sier at flyktningene må regne med å tilbringe en til tre dager i grensesonen før hjemreisen kan fortsette.

- Det er ingen ønskesituasjon, men det går. Flyktningene får mat og vann mens de venter, sier hun.

Haldorsen fortsetter nå til Tunisia får å få innblikk i situasjonen for flyktningene der.

SISTE NYTT

Siste nytt