Hopp til innhold

Ukrainsk talsmann: 49 drept da militærfly ble skutt ned

Et overvåkningskamera plassert like ved flyplassen i byen Luhansk, filmet det som trolig viser transportflyet med 49 soldater idet det blir skutt ned.

Her blir trolig det ukrainske militærflyet skutt ned av separatister.

49 ukrainske soldater skal ha blitt drept da et militært transportfly ble skutt ned øst i Ukraina, opplyser en talsmann for militæret.

Forsvarsdepartementet i landet har ikke gått ut med noe offisielt dødstall, men Vladyslav Seleznyov, talsmann for det ukrainske forsvaret, opplyser til nyhetsbyrået Reuters at 49 soldater ble drept.

– 49 ble drept. Alle var ukrainsk militærpersonell, sier Seleznyov.

En kilde i det ukrainske militærets antiterroroperasjon sier til TV-stasjonen CNN at angrepet skjedde fredag kveld.

– Kynisk og forrædersk åpnet terroristene ild med et storkalibret maskingevær og traff et fly av typen Iljusjin-76, heter det i en uttalelse fra det ukrainske forsvarsdepartementet.

Transportflyet med ukrainske soldater om bord var i ferd med å lande på en flyplass ved byen Luhansk da det ble truffet. Hvis alle om bord ble drept, er angrepet trolig et av de blodigste så langt i konflikten øst i Ukraina.

– Det som da åpenbart har skjedd er at forsterkingen til de føderale styrkene sørøst i Ukraina er skutt ned av prorussiske separatister I Luhansk har erklært seg som egen folkerepublikk, forteller NRKs korrespondent i Russland, Hans-Wilhelm Steinfeld lørdag.

Artikkelen fortsetter under

Nedskutt fly Ukraina

Pro-russiske separatister ved vraket av Iljusjin-76-flyet som ble skutt ned natt til lørdag i Luhansk.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Stridsvogner

De siste ukene har det vært flere harde kamper mellom prorussiske separatister og regjeringsstyrker i de østlige delen av landet. Ukrainas regjering anklager Russland for å støtte opprørerne, noe den russiske regjeringen avviser.

Myndighetene i Ukraina har beskyldt Russland for å ha latt flere stridsvogner og annet militært personell krysse grensa mellom de to landene. Også regjeringen i USA mener det stemmer at stridsvogner har kjørt over grensa fra Russland til den østlige delen av Ukraina.

– Amerikansk UD påstår at de via satellittovervåking har sett Russland de siste døgnene overføre våpen av tungt kaliber, tanks og batterier av bakke-til-luft-raketter til separatister i sørøst-Ukraina, sier Steinfeld.

Ord mot ord

Videoer lagt ut på internett tyder på at rakettkasterne er blitt fraktet gjennom Luhansk, ifølge det amerikanske utenriksdepartementets talsperson Marie Harf fredag. Hun mener våpnene stammer fra et våpenlager i Russland.

– Russland vil hevde at stridsvognene ble tatt fra ukrainske styrker, men ingen ukrainsk stridsvognenheter har operert i dette området, sier talspersonen.

Hans-Wilhelm Steinfeld mener at det er åpenbart at russerne forsyner separatistene med våpen.

– Når de skyter ned store militærhelikopter og transportfly, så er det ikke akkurat våpen fra det lokale, sivile skytterlaget vi snakker om, sier han.

Regjeringen i Russland avviser anklagene fra USA og Ukraina og hevder i stedet at ukrainske stridsvogner har krysset grensen og kjørt inn i Russland.

– President Putin har bedt utenriksdepartementet om å kontakte sine ukrainske kolleger om denne alvorlige grensekrenkelsen, sa en talsperson for den russiske presidenten Vladimir Putin fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt