NRK Meny
Normal

Sirklet over Vestfold i tre og en halv time

Flere tusen nordmenn er rammet av flygelederaksjonen i Spania. Flere fly på vei til Spania måtte snu i lufta.

Nils Olav Lie og Randi Knutsen

Flyet til Nils Olav Lie og Randi Knutsen sirklet over Vestfold i tre og en halv time før det landet på Gardermoen igjen.

Foto: Hildri Gulliksen

Venter i avgangshallen på Gardermoen

Mange venter i avangshallen på Gardermoen i håp om å komme seg til Spania.

Foto: Hildri Gulliksen
Liv Hesmyr.

Liv Hesmyr sitter fast i Alicante.

Foto: Privat
Forsinkelser på Moss Lufthavn Rygge

På Moss Lufthavn Rygge har mange ventet i flere timer.

Foto: Geir Kramviken Strøm
Elise og Ingvild Fjelltveit og Aasta Ytre-Arne

Elise og Ingvild Fjelltveit og Aasta Ytre-Arne holder seg oppdatert om flygelederkonflikten som fører til at de ikke kommer seg hjem til Bergen.

Foto: Kristin Ytre-Arne / NRK

Spanske luftfartsmyndigheter melder at luftrommet over landet er åpent igjen. Men det vil fortsatt kunne ta opptil to døgn før all flytrafikk er i rute igjen.

Måtte snu

Nils Olav Lie og Randi Knutsen satt på flyet til Cran Canaria lørdag morgen. Det stappfulle flyet lettet, rimelig presis i ni-tiden fra Gardermoen, men en halv time senere fikk de beskjed om at luftrommet over Spania var stengt.

– Vi hadde egentlig tenkt oss til Portugal med avreise i ettermiddag, og hadde kjøpt billetter dit, men dårlige værutsikter gjorde at vi kastet oss rundt og kjøpte billetter til Gran Canaria, sier de to.

Nå er de usikre på hvor de til slutt ender opp.

– Hvis det virker som streiken blir langvarig, så finner vi fram Portugal-billettene igjen, men vi ønsker oss 25 grader, ikke 15, sier Lie.

Stappfullt på Gardermoen

Om bord flyet var også Hildri Gulliksen. Hun forteller de sirklet over Vestfold tre og en halv time for å kvitte seg med drivstoff før flyet kunne lande på Gardermoen igjen.

Da NRK.no snakket med Gulliksen i 14-tiden ventet hun i likhet med veldig mange andre passasjer i avgangshallen på Gardermoen.

– Det er stappfullt her og mange lurer på hva som skjer videre, sier hun.

Flere tusen nordmenn rammet

I alt er om lag 300.000 passasjerer rammet.

– Vi har 60 avganger til og fra Skandinavia.I alt er rundt 6.000 passasjerer rammet. Fra norske flyplasser skulle vi lørdag ha flydd til og fra Spania fra Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim, sier pressetalsmann Karl Peter Gombrii i Norwegian, til NTB.

I tillegg er flere andre flyselskap hardt rammet som følge av aksjonen.

– Vi skulle hatt 12 flyginger i dag – tre rutefly og ni charteravganger. Vi har to fly i luften nå som må returnere til Norge. De andre avgangene er innstilt, Informasjonsmedarbeider i SAS Monica Hovland til NTB tidligere i dag.

Sitter fast i Las Palmas

På flyplassen utenfor Las Palmas på Kanariøyene venter Rune Tøllefsen på å komme seg hjem til Harstad. Han skulle reise med Norwegian til Oslo i går kveld, men få minutter før avgang startet flygelederaksjonen.

Tøllefsen forteller NRK.no at informasjonen er elendig, og at det er umulig å komme i kontakt med Norwegian for informasjon.

– Jeg snakker med broren min i Norge. Han leser norske nettaviser og tekst-tv for å holde oss oppdatert, sier Tøllefsen til NRK.no

Han forteller at de får mat og drikke, og i går kveld ble passasjerene tilbudt hotell.

– Omtrent halvparten av passasjerene takket ja, nå står de utenfor og kommer ikke inn, sier han.

Sender sms

Pressetalsmann Karl Peter Gombrii i Norwegian sier det er vanskelig å få ut informasjon til passasjerene på flyplassene.

– Vi prøver så godt vi kan og oppfordrer alle til å følge med på våre Facebook-sider, nettsidene våre og på sms. Vi vil sende ut informasjon om nye avgangstider på sms.

Sitter fast i Alicante

I Alicante venter Liv Hesmyr fra Porgrunn på å komme hjem. Hun har ventet siden klokken åtte lørdag morgen.

Vi vet lite. Det er dårlig med informasjon. Vi har fått beskjed fra Norge om å gå inn på Facebook-siden til Norwegian, men det er litt problemer med nettet her. Vi får bare beskjed om å vente og se, sier hun.

Hun forteller at det er mange nordmenn i lik situasjon på flyplassen.

– Vi vet ingenting, men håper at vi kan komme oss herfra så fort som mulig, sier hun.

Sitter fast i Gran Canaria

Kristin Ytre-Arne er sammen med sine to døtre og mor på en ukes jentetur på Gran Canaria. Lørdag skulle de ta fly hjem til Bergen klokken 14.30, men det blir det ikke noe av.

– Lobbyen på hotellet der vi bor er full av folk som går hvileløst rundt og lurer på hva som skjer, og når de kommer seg hjem. Nå er det jo ikke stort annet å gjøre enn å vente, sier hun.

De reiser med Ving og har foreløpig fått to tekstmeldinger fra selskapet.

– Først sto det at luftrommet var stengt, den fikk vi på morgenen. I den neste sto det at vi måtte sjekke ut klokken 12, og bare vente her.

Jeg er veldig glad for at vi kan vente her og slipper å sitte på en allerede full flyplass, sier Ytre-Arne.

Kan straffeforfølges

Aksjonen blant de spanske flygelederne har ført til at 90 prosent av alle avganger til og fra spanske flyplasser er innstilt.

I alt er om lag 300.000 passasjerer rammet, skriver NTB.

Unntakstilstanden spanske myndigheter innførte lørdag gjør det blant annet mulig for myndighetene å straffeforfølge flygelederne. Det er første gang siden diktaturet ble avviklet i 1975 at det er innført unntakstilstand i Spania.

Kaoset startet fredag da svært mange av landets flygeledere sykmeldte seg. Bakgrunnen er en konflikt om blant annet innstramminger av lønn og arbeidstider.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt