Hopp til innhold

Hongkong stod stille etter nye protester

Demokratiforkjemperne i Hongkong lammet storbyen med streik og trafikkaos. Leder Carrie Lam sier hun tar ansvar for problemene, men nekter å gå av og sier hun skal løse situasjonen. Selv hennes egne begynner å tvile på det.

Følg demonstrasjonene i Hongkong direkte.

Da morgentrafikken normalt skulle vært på sitt travleste, startet demokratiforkjemperne forberedelsene med å kaste Hongkong ut i generalstreik. Den første generalstreiken på 50 år.

Demokratiforkjemperne ønsker å sende et budskap til Hongkongs ledelse om at de er i stand til å stenge ned byen hvis de vil.

På T-banen startet kaoset da aktivistene tok seg ned på sentrale T-banestasjoner og holdt dørene på T-banene åpne slik at togene ikke fikk gått fra stasjonene.

Det medførte lange køer og enkelte sammenstøt mellom sinte pendlere og demonstranter.

En reisende med t-banen i Hongkong retter en protest mot en demonstrant

En pendler rettet sitt raseri mot demonstrantene. Streiken og aksjonen til demonstrantene i Hongkong rammet morgentrafikken i storbyen.

Foto: Kim Kyung-hoon / Reuters

Mange fly på bakken

Rundt 200 flyginger inn og ut av byens internasjonale flyplass, som er en av verdens travleste, har foreløpig blitt kansellert. Blant annet er to av tre rullebaner stengt, i mangel på flygeledere.

En tredjedel av flygelederne har sykmeldt seg for dagen, i likhet med en rekke andre flyplassansatte og ansatte i flyselskaper, ifølge kringkasteren RTHK. Til sammen skal 2300 ansatte ha sluttet seg til generalstreiken.

Flytoget Airport Express, som frakter reisende mellom sentrum og flyplassen,er også innstilt.

Demonstrantene forsinket også biltrafikken ved å sette ut sperringer, blant annet ved innkjøring til flere av Hongkongs hovedtunneler og gjennomfartsveier.

For å bøte på mulige frustrasjoner valgte aktivistene å gå fra bil til bil, snakke med bilistene og dele ut mat og drikke.

Laster Twitter-innhold

En person skal ha blitt skadet da en bil valgte å kjøre gjennom en av sperringene, etter at føreren hadde kranglet med demonstrantene som ikke ville slippe han forbi.

Demonstranter i Hongkong beskytter seg med paraplyer, og bruker vannflasker for å dempe effekten av tåregassen. FOTO: Reuters

Demonstranter i Hongkong beskytter seg med paraplyer, og bruker vannflasker for å dempe effekten av tåregassen. FOTO: Reuters

Tok frem tåregassen

Selv om mange av de planlagte markeringene har gått fredelig for seg, har det også vært tilløp til sammenstøt. I enkelte områder har opprørspoliti brukt tåregass for å drive demonstrantene tilbake.

Ved kjøpesenteret Tai Po Mega Mall skal en sosialarbeider ha overtalt politiet til å holde seg rolig, etter at de ønsket å rykke frem mot demonstrantene med våpen i hånd.

Laster Twitter-innhold

Har forstått stor støtte

Mens noen uttrykte irritasjon over forsinkelser og kaos uttalte andre at de støtter protestene og aksjonene, som nå har pågått i over to måneder for å sikre demokrati og frihet i Hongkong.

Store deler av næringslivet har frem til nå stilt seg bak demonstrantene, inkludert den viktige finanssektoren.

Flere arbeidsgivere har uttrykt forståelse for at deres ansatte deltar i streiken eller kom for sent på grunn av alle forsinkelsene.

En rekke fagforeninger og yrkesgrupper varslet på forhånd at de støtter generalstreiken, inkludert lærere og sosialarbeidere, piloter og flygeledere, ingeniører og bygningsarbeidere. Også byens advokater befinner seg på demonstrantenes side.

Fredag demonstrerte offentlig ansatte og bad byens ledere lytte til folkets krav. Representanter fra over 30 ulike departement og offentlige instanser kunngjorde at de ville slutte seg til streiken i dag.

Andre har erklært at de støtter streiken, selv om de selv ikke kunne delta.

Men av Hongkongs 7 millioner innbyggere finnes det også de som støtter lokalregjeringen og mener demonstrantene overdriver sine krav og sin frykt for Kina.

Demonstrasjoner i Hongkong 5. august 2019

Ulike deler av Hongkong ble nok en dag fylt med protester.

Foto: Vincent Thian / AP

– Farlig situasjon

Hongkongs administrative og politiske øverste leder, Carrie Lam, valgte å holde en pressekonferanse etter at dagens aksjoner var i gang.

Lam har holdt en lav offentlig profil siden protestene tok av og har ikke ytret seg offentlig på tre uker.

Hongkongs administrative leder Carrie Lam holder pressekonferanse om generalstreiken 5. august 2019

Hongkongs administrative leder Carrie Lam på pressekonferansen hvor hun gjentok at hun ikke har til hensikt å gå av.

Foto: Kin Cheung / AP

Regjeringssjefen mener protestene har presset byen til kanten av en svært farlig situasjon, som truer Hongkongs selvstyre og velstand.

– Regjeringen vil være resolutt i å opprettholde lov og orden i Hongkong og gjenopprette tilliten, sa Lam, som oppfordrer demonstrantene til å si nei til kaos og vold.

Lam fordømte på nytt protestene og hevder massedemonstrasjonene forårsaker stor uro for de fleste innbyggerne i Hongkong.

Demonstrasjonene i Hongkong startet med protester mot en utleveringslov, men Lam påpeker at de siste ukenes protester har inntatt en annen karakter.

Etter at Lams administrasjon la utleveringsloven på is mener hun demonstrantene nå opererer med «ytre motiver», med andre krav enn de opprinnelige.

Lam sier hun tar fullt ansvar for problemene som har oppstått under hennes ledelse, men at hun er fast bestemt på å bli sittende til situasjonen løst og derfor ikke har til hensikt å fratre sin stilling.

Streiken og aksjonen til demonstrantene i Hongkong rammet morgentrafikken i byen

Beskjeden «Ikke i drift» stod på mange av infoskjermene på stasjonen Fortress Hill i morgentimene.

Foto: Kim Kyung-hoon / Reuters

Vil ha løsning, ikke tomprat

Lams mangel på evne til å komme demokratiforkjemperne i møte provoserer mange vanlige hongkong-beboere.

Avisen The Guardian har snakket med 25 år gamle Joel Tse, som jobber med reklame og markedsføring, og som frem til nå har fulgt begivenhetene fra sidelinjen. I dag valgte han å slutte seg til protestene etter å ha sett Lams pressekonferanse.

– Jeg vil at Carrie Lam skal kommme med løsning, ikke tomprat, sier han til den britiske avisen og karakteriserer Lams svar som «høyst utilfredsstillende» og politiets voldsbruk som «uakseptabel».

Også politikeren Ann Chiang, som i likhet med Lam regnes som Beijing-tro, kritiserer Lam etter pressekonferansen. Hun sier hun er skuffet over at Lam ikke kommer med noen forslag til løsninger.

– Regjeringssjefen reiste mange spørsmål på pressekonferansen. Men hva med løsningene? Skuffet!!!, erklærer Chiang på sin Facebook-side, ifølge The Guardian.

Andre av Hongkongs politikere mener Lams passivitet og bortforklaringer er årsaken til eskaleringen av konflikten, inkludert den økende voldsbruken fra politi og demonstranter.

Kina vil ikke la det fortsette

Kinas representasjonskontor har sagt at oppførselen fra demonstrantene ikke vil bli tolerert.

Søndag meldte et statskontrollert nyhetsbyrå at Kina ikke kommer til å la situasjonen i Hongkong fortsette.

Politiet i Hongkong opplyser at siden 9. juni er 420 personer arrestert.

Følg situasjonen i vårt nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt