Florida skalker lukene - dødsstormen «Isaac» blir orkan

Den tropiske stormen «Isaac» traff deler av Florida søndag, og ventes å komme opp i orkan styrke i løpet av uka. Hittil er syv døde og tre savnet som følge av stormens herjinger.

Isaac

Arbeidere skalker lukene på en kafé i Key West, Florida. Det er ventet at stormen Isaac vil treffe delstaten som orkan senere denne uka.

Foto: Alan Diaz / Ap

Rick Scott

Floridas guvernør Rick Scott mener delstaten er gode til å takle orkaner.

Foto: JOE SKIPPER / Reuters

«Isaac» feide over sørlige deler av Florida søndag, og det er ventet at den treffer USAs fastland for fullt i løpet av mandagen. «Isaacs» stormfulle temperament har allerede ført til at syv mennesker har mistet livet på øystaten Haiti.

Med en vindstyrke på opp mot 100 kilometer i timen, kraftig regn og urolig sjø fikk de sørlige delene av Florida søndag en forsmak på hva man har i vente.

Et orkanvarsel er utstedt for de rundt 1700 øyene som utgjør Florida Keys, og andre deler av delstatens sørvestlige kyst. Varslene tyder på at stormen vil bli sterkere de neste 48 timene, og de siste meldingene tyder på at den vil treffe Florida som en kategori 2-orkan rundt midten av uka. En kategori to-orkan, på skalaen som går til fem, innebærer vind på opp mot 170 kilometer i timen

Til sammenligning kom de kraftigste vindene under orkanen Katrina opp i 280 kilometer i timen. Det utvidede orkanvarselet omfatter nå også New Orleans, der rundt 1800 mennesker omkom i 2005.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Isaac

Et skilt gir bilister et varsel om hardt vær i Miami søndag.

Foto: Hector Gabino / Ap

Åtteåring døde

I Haiti har blant andre en åtte år gammel jente omkommet, etter at en mur raste sammen over henne. En 51 år gammel kvinne døde også av skadene hun pådro seg da taket på huset hennes i byen Jacmel falt ned.

I en teltleir ved slummen Cité Soleil ble skur revet i filler av regnvannet som fosset inn. Mange steder gikk strømmen, og tak og telt ble blåst bort. Over 3000 familier ble evakuert til skoler og andre sentre, mens bistandsorganisasjoner delte ut rent vann for å redusere risikoen sykdommer.

Tre personer er også savnet i nabolandet Den dominikanske republikk, som ligger på samme øy.

Det er foreløpig ikke meldt om at noen har mistet livet på Cuba, der stormen feide forbi søndag. Her ble turister og lokale evakuert fra kystområder langs den østlige delen av nordkysten. På Guantanmo-basen førte stormen til at en rettssak mot noen av dem stod bak 11. september-angrepet ble utsatt.

I golfen har Isaac tvunget flere oljeselskaper til å stanse produksjonen, og mer enn halvparten av USAs offshore oljeproduksjon står i fare for å bli stengt ned.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Minst sju personer er drept på Haiti

Folk i Port-au-Prince, Haiti, tar seg gjennom gatene etter Isaacs herjinger. Minst sju personer har mistet livet på øystaten som følge av stormen.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Vi takler orkaner bra

Det Miami-baserte National Hurricane Institute (NHC) spår «orkanlignende forhold» for de sørvestlige delene av Florida de neste dagene, og allerede lørdag ble det erklært unntakstilstand i delstaten.

Floridas guvernør Rick Scott ser imidlertid liten grunn til å få panikk.

– Vi er en stat som vet hvordan vi skal takler orkaner. Vi liker dem ikke, men vi vet hvordan vi skal takler dem. Vi takler orkaner bra, fortalte Scott til CNN søndag.

Mer enn halvparten av restaurantene i Key West var stengt på grunn av stormen søndag. Turister er bedt om å evakuere om de kan, og søndag ettermiddag lignet turistperlen en spøkelsesby.

Det hvite hus ga søndag beskjed om at president Barack Obama har snakket med Scott og blitt briefet om stormforbredelsene. Obama forsikrer om at Det hvite hus skal iverksette tiltak som garanterer sikkerheten til dem som har reist til Tampa for å være med på republikanernes landsmøte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mørke skyer over Tampa

Mørke skyer over Tampa, der republikanerne skal holde sitt landsmøte, søndag.

Foto: ERIC THAYER / Reuters

Utsatte landsmøtet

Åpningen av republikanernes landsmøte har blitt utsatt til tirsdag, og amerikanske medier fokuserer mye på hvorvidt det er trygt for republikanerne som er ventet fra hele landet å ta turen.

Møtet skal etter planen vare i fire dager. Flere titusen republikanere reiser til Tampa for å høre på taler, feste og formelt nominere den tidligere guvernøren i Massachusetts, Mitt Romney, som partiets kandidat før vinterens presidentvalg.

Myndighetene i Tampa sier at de ikke tror byen vil bli truffet direkte av den mulige orkanen, men sier avgjørelsen om å utsette møtet har blitt tatt fordi vind, regn og mulig oversvømmelse langs kysten kan gjøre reisen farlig for delegater som kommer med buss.

Formann for republikanernes nasjonalkomité, Reince Priebus, sier til CNN at frykt knyttet til busser som skal kjøre over høye broer på vei til Tampa ble avgjørende.

Han insisterte like fullt på at «the show would go on».

– Vi kommer til å kjøre på 100 prosent, full fart fremover, fra tirsdag.

Key West

Sterk vind i Key West, Florida, allerede søndag. Til uken er det ventet verre vær.

Foto: Andrew Innerarity / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt