Hopp til innhold

Florida bekymrer republikanerne

Mens valgkampen går inn i en intens sluttfase, jobber taktikerne på spreng for å spenne bein på hverandre i vippestatene.

John McCain at Parksdeal Farm Market i Plant City, Florida

John McCain på det kjente Parksdeal Farm Market i Plant City.

Foto: Scanpix/AP

Barack Obama på Parkesdale Market in Plant City, Florida.

Der var jammen meg også Barack Obama.

Foto: Scanpix/AP

Et av de hardeste slagene, nå som i 2000, vil stå i solskinnsstaten Florida.

Staten er en av de viktigste å vinne.

Med sine 27 valgmenn har delstaten fjerde flest valgmenn - kun med California (55 valgmannsstemmer), Texas (34 valgmannsstemmer) og New York (31 valgmannsstemmer) foran seg på listen.

Beslutningen til Obama-strategene, om å konkurrere i Florida til siste slutt, har gjort at McCain-kampanjen må bruke tid og penger i staten som siden 1968 med to unntak har stemt republikansk. Unntakene er 1976 med Jimmy Carter og 1996 med Bill Clinton.

Skal John McCain ha forhåpninger i å innta Det ovale kontor, må delstaten beholdes i den republikanske folden.

Topper laget

I dag amerikansk tid (natt til torsdag norsk tid) topper Demokratene laget, da før nevnte Clinton opptrer sammen med Obama i Orlando. Det er første gangen de står på samme scene under valgkampen, selv om eks-presidenten de to siste ukene har reiste rundt og prediket "Change".

I forrige uke kjøpte Obama-kampanjen reklamesendetid i Florida for 4,2 million dollar mot McCains 1,1 million dollar - noe som var første TV-økt for republikanerens del, ifølge Campaign Media Analysis Group som holder regning med slikt.

Obama-kampanjen har 100 kontorer og 400 medarbeidere, tallene for McCain er 70 kontorer og 40 medarbeidere.

Barack Obama og visepresident Joe Biden har siden Labour Day vært 10 dager i delstaten, John McCain og Sarah Palin 7 dager - men dette girer de nå kraftig opp i sluttfasen.

Begge presidentkandidatene stoppet og spist jordbærostekake og drukket milkshake på Farmsdale Farm Market i Plant City - kanskje ut i fra spådommen om jordbærkaken hos innehaver Jim Meeks:

- Begge presidentene Bush var innom, spiste kake - og vant Florida, sier han.

- Florida dreper oss

De siste målingene fra delstaten viser enten dødt løp eller et lite overtak for en av dem. Men det som bekymrer McCain-strategene, er at de underliggende tallene viser en tendens mot Obama.

Dette uttrykker de til og med nå offentlig.

Marco Rubio, leder av delstatsforsamlingen, understreker at han alltid har fastholdt at en Florida-seier ikke ville komme lett.

Men verre er det at innsatsen i solskinnsstaten, går utover andre delstater John McCain må kjempe like hardt for.

- Problemet er at McCain må kjempe på andre fronter, som ikke var der for fire år siden, uttaler Rubio og sikter til Virginia, North Carolina og Indiana.

En annen sier det tydeligere:

- Faktum at John McCain må bruke tid og penger her, dreper oss, sier den ikke navngitte republikanske kilden til Politico .

Slagsmålsstater

I tillegg til Florida vil trolig slaget om presidentmakten også stå nevnte North Carolina og ikke minst i Ohio.

North Carolina (15 valgmannstemmer) har stemt republikansk siden 60-tallet. Men er i år blitt en vippestat. Det sies at lykkes Obama med å vinne North Carolina, er det sannsynlig at han også vinner Virginia (13 valgmannstemmer) - og dermed er på god vei til Det hvite hus.

Les: Slik stemmer delstatene

I tillegg kommer industristaten Ohio (20 valgmannstemmer). Ohio er helt nødvendig for McCain å dra med seg, skal han en sjanse på seier.

De siste meningsmålingene viser at Obama ligger hårfint foran i North Carolina (+ 1, 5 prosentpoeng). I Ohio er ledelsen i favør av Obama større ( + 6,4 prosentpoeng), det samme i Virginia (+ 7,3 prosentpoeng). Dette er ikke godt nytt for John McCain.

I tillegg kommer Indiana (11 valgmannsstemmer) som Marco Rubio nevner. Her vant George W. Bush med 15-20 prosentpoengs margin i 2000 og 2004. Nå ligger Obama ørlite foran på meningsmålingene (+1,4 prosent).

I tillegg er det også svært jevnt i Missouri (11 valgmannstemmer). Her leder Obama med 0,6 prosentpoeng - altså er det så godt som jevnt. Også denne delstaten var Bush-land ved de to siste valgene, men i mindre grad enn Indiana.

Oversikt over stillingen i flere delstater hos Real Clear Politics

Les: Derfor vinner Obama

Les: Jakter på syndebukker

Les: Slåss om Springsteen-land

SISTE NYTT

Siste nytt