Florence nedgradert, men fortsatt livsfarlig

Orkanen Florence, som nærmer seg USAs østkyst, er nedgradert til en kategori 2-orkan, men er fortsatt anslått som ekstremt farlig og livstruende.

Florence orkan

Et bilde av orkanen Florence tatt fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) onsdag.

Foto: NASA / AP/NTB scanpix

Til sammen er over ti millioner mennesker bosatt i områder som trolig vil rammes av orkanen i enten storm eller orkan styrke, ifølge USAs nasjonale værvarslingstjeneste (NWS).

Florence har svekket seg fra kategori fire til kategori to.

Samtidig har området med kraftige vinder vokst, melder USAs nasjonale orkansenter, NHC.

Det gjør orkanen like farlig som før, forklarer senteret.

– Både trusselen fra stormflo og fra ekstrem nedbør er like høy, skriver NHC.

Stormflo Nord-Carolina Florence

STORMFLO: Orkanen Florence dytter sjøvann vekk fra seg på grunn av vindene og det lave trykket. Dette viser hva som kan skje i et område i Nord-Carolina. Den røde fargen beskriver stormflo som er minst tre meter over normal høy-vannstand.

Foto: NOAA

Treffer kanskje på fredag

NHC anslår nå at orkanen vil nå land i Nord- og Sør-Carolina tidligst fredag ettermiddag lokal tid, noe som tilsvarer fredag kveld norsk tid.

Orkanen vil bevege seg inn i et område der de atmosfæriske forholdene er meget kompliserte, så det er fortsatt knyttet usikkerhet til nøyaktig hva som vil skje.

NHC mener Florence nesten vil stoppe opp om litt over ett døgn, og at den videre kursen vil bringe den langs kysten før den går inn i landet.

Denne kraftige nedbremsingen vil føre til store mengder nedbør, skriver NHC.

Florence på værradar

NÆR KYSTEN: Florence har nå kommet så tett inn mot den amerikanske østkysten at deler av den dukker opp på værradar. Du kan se den nordvestlige delen av orkanens ytre regnbånd hengende utenfor kysten av Nord- og Sør-Carolina.

Foto: NOAA

– Kom dere ut av dens vei!

Meteorologer frykter at orkanen Florence skal legge seg i ro ved USAs østkyst i flere dager. Store områder kan bli rammet av stormflo og enorme mengder regn.

– Kom dere ut av dens vei. Ikke lek med den, dette er en stor en, oppfordrer president Donald Trump innbyggerne i de utsatte områdene.

Endringer i orkanvarslene gjør at steder som før ble ansett som forholdsvis trygge, er kommet i faresonen.

Frykter flomkatastrofe

I tillegg til flere andre delstater risikerer Georgia å bli rammet av Florence. Visepresident Mike Pence har derfor avlyst et besøkt til Georgia torsdag.

Georgias guvernør Nathan Deal erklærte onsdag unntakstilstand i hele delstaten. Tidligere er unntakstilstand blitt erklært i Nord-Carolina, Sør-Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington.

Tropical Weather South Carolina

En politimann fra Sør-Carolina dirigerer trafikken mens folk prøver å komme seg unna områdene som ventes å bli rammet av Florence.

Foto: Sean Rayford / AP/NTB scanpix

Ti millioner kan bli rammet

Florence svekket seg litt noen timer senere til en kategori 3-orkan.

USAs nasjonale værvarslingstjeneste (NWS) sier over fem millioner mennesker befinner seg i områder som trolig rammes av orkanen.

Samtidig bor det nesten fem millioner mennesker i områdene som har mottatt advarsel om tropisk storm.

– Dårlige nyheter

USAs nasjonale orkansenter tror Florence vil bevege seg noe lenger sør og vest enn tidligere antatt. I tillegg ser det ut til at den kan bli liggende rett utenfor kysten i flere dager før den beveger seg innover i landet lørdag.

– Dette er usedvanlig dårlige nyheter, sier orkanforsker Brian McNoldy ved University of Miami.

Stormflo og ekstrem nedbør kan ramme en større del av kysten enn ekspertene tidligere regnet med.

Det fryktes at vannstanden noen steder vil stige nesten fire meter. I enkelte områder er det varslet nesten en meter nedbør.

Én av meteorologenes datamodeller har tidligere beregnet at nedbørsmengdene kan bli større enn 1 meter – nærmere bestemt 1140 millimeter i deler av Nord-Carolina.

Tropical Weather North Carolina

En kvinne står ved kysten i Nord-Carolina og ser på skyene mens orkanen Florence nærmer seg.

Foto: Chuck Burton / AP/NTB scanpix

25 meter høye bølger

Onsdag ble det registrert 25 meter høye bølger nær orkanens øye ute i Atlanterhavet. Uværet nærmer seg kysten med en fart på 24 kilometer i timen.

Rundt 1,7 millioner mennesker har fått ordrer eller oppfordringer om å evakuere. På motorveiene er det lange køer av folk som forsøker å komme seg vekk fra de utsatte områdene.

I områdene som kan bli rammet, ligger det en rekke atomkraftverk og industrianlegg med store avfallslagre. Myndighetene sender ekstra inspektører til fire kjernekraftverk og trapper opp bemanningen i tilfelle noen av dem får problemer.

Tropical Weather North Carolina

Jason Moore i Nord-Carolina pakket onsdag for å evakuere hjemmet sitt.

Foto: Chuck Burton / AP/NTB scanpix

– Må komme seg bort

Mens mange innbyggere langs kysten har lystret myndighetenes evakueringsordrer, har andre spikret planker på husene og butikkene sine i håp om å kunne stå imot stormen.

Nord-Carolinas guvernør Roy Cooper advarer om at det kan være svært risikabelt å bli værende hjemme.

– Alle i evakueringssonen må å komme seg bort umiddelbart, sier han.

– Dette er ikke en storm folk trenger å stå imot. Dette er en storm som er historisk, kanskje en hendelse som kun skjer gang i livet.

Tropical Weather North Carolina

En Nord-Carolina-innbygger forsterker huset sitt mot orkanen Florence.

Foto: Ken Blevins / AP

SISTE NYTT

Siste nytt