NRK Meny
Normal

– Prioriterer kvinner og barn i redningsarbeidet

Tusener av personer er strandet og minst 400 personer har dødd som følge av den verste flommen i Kashmir- og Jammu-staten på over 50 år.

Flom i Asia

– Alt skjedde så raskt. Redningsarbeiderne måtte prioritere kvinner og barn, og nå vet jeg ikke hvordan det står til med mannen min, sier Ruqsat Banu til AFP.

Banu er en av flere tusen som har måtte flykte fra de enorme vannmengdene som har oversvømt hundrevis av landsbyer i India og Pakistan de siste seks dagene.

Minst 400 liv i Pakistan og India har gått tapt. Militæret fløy inn båter til de hardest rammede områdene i indiske Kashmir, men fortsatt er hundretusener strandet i regionens verste flom på et halvt århundre, og flere redningsarbeidere er på vei.

– Situasjonen i Kashimdalen er dyster og kritisk, sier Rajesh Kumar, politiinspektør i Jammu-regionen i Indias Jammu og Kashmir stat.

400 000 trenger hjelp

Sammen med mange andre kom Banu til Sanatnagar sør for Srinagar i Kashmir etter at elven Jhelum oversvømte. Elven er den største i Punjab og renner i både Pakistan og India.

– Jeg kan ikke stadfeste antallet, men mange sitter nå fast i vann som rekker opp til halsen og trenger umiddelbar hjelp, sa Kumar.

Artikkelen fortsetter under bildet

Redningsarbeide

En mann forsøker å krysse flomvannet ved hjelp av et tau i Srinagar i dag.

Foto: PUNIT PARANJPE / Afp

Dødstallet er rundt 200, sier han. I nabolandet Pakistan er dødstallet på 206. De aller fleste har dødd i Punjab-provinsen, sier offiserene ifølge AFP.

Militæret, politi og kriseteam er utplassert for å levere rent drikkevann, tepper og andre forsyninger til rammede i både Pakistan og India, skriver AFP.

I India skal redningsarbeidet først og fremst vært sør i Kashmir og i Himalaya-regionens hovedstad Srinagar. Der er rundt 400 000 personer fortsatt strandet.

32 000 personer skal ha blitt reddet så langt.

Redningsarbeid

Et indisk militærhelikopter redder en kvinne fra huset sitt i Srinagar i dag. Både statlige og offentlige helikoptre bistår i redningsarbeidet.

Foto: PUNIT PARANJPE / Afp

– Vi mangler båter, sier den offentlige tjenestemannen Rohit Kansal til Press Trust of India nyhetsbyrå.

Noen vann- og elektrisitetsledninger har blitt gjenopprettet i noen områder som var lettere rammet av flommen.

Ifølge den indiske avisen Indian Express er både private og offentlige helikoptre satt inn i redningsarbeidet.

Også det nasjonale flyselskapet Air India har to fly som står klare dersom det er nødvendig.

– To fly står klare. Vi er beredt på å frakte passasjerer eller redningsutstyr for myndighetene eller bistandsorganisasjoner gratis, sier Air India-sjef, Rohit Nandan til avisen.

Lover økonomisk bistand

Statsminister Narendra Modi besøkte Jammu og Kashmir på søndag, skriver New York Times. Modi skal da ha lovet å bistå regionen med 166 millioner dollar i tillegg til statens eget fond for katastrofehjelp.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kashmir kvinne reddes fra flommen

En kvinne og hennes to barn evakueres fra flommen i Kashmir og ankommer en India Air flybase i Jammu i dag.

Foto: STRDEL / Afp

Pakistans statsminister Nawaz Sharif sier at det er behov for å kartlegge hvorfor regionen utsettes for gjentakende oversvømmelser. Beredskapen må styrkes, sier han.

– Jeg tror at samarbeid i krisehåndtering bør være del av dagsorden for fred og utvikling i regionen, sa Sharif.

Ifølge New York Times skal Modi ha tilbudt Pakistan hjelp som Sharif skal ha avslått. Ifølge avisen beskyldes India for å ikke å ha advart Pakistan før de åpnet demninger og dermed har store mengder vann strømmet inn i Pakistan. Krisen gir også ny energi til opposisjonen som lenge har ønsket at Sharif skal gå av.

Inda er et land som er utsatt for naturkatastrofer. Mange av landets 1,2 milliarder innbyggere bor i områder som er utsatt for flom, ras, syskoler, tørke og jordskjelv. Også Pakistan har de siste åra blitt rammet av flom.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt