Flodbølgeofrene ble ikke varslet

Flodbølgeofrene i Indonesia fikk ikke noe forhåndsvarsel da bølgen skyllet inn over øya Java fordi alarmsystemet mangler.  

To barn står midt i restene av et hus i Pangandaran i Indonesia.
Foto: Dadang Tri / Scanpix/Reuters

Hittil har minst 337 mennesker har mistet livet i flodbølgen.

Etter tsunamien i 2004 ble det foreslått å etablere et varslingssystem for flodbølger, men systemet er ennå ikke i funksjon.

Teknologien på plass

- Teknologien er ikke vanskelig, og den er på plass per i dag, sier direktør ved Det internasjonale senteret for geologiske farer, Farrokh Nadim.

Et varslingssystem for tsunami merker først et eventuelt jordskjelv, deretter registrerer bøyer i havet bølger som er på vei innover mot kysten. Flodbølgevarselet kan deretter sendes ut via mobil, e-mail, radio eller tv. Ifølge indonesiske kilder vil ikke et slikt system være på plass før i 2009.

Store ødeleggelser på Pangandaran-stranda
Foto: Banyu Sakti / Scanpix/AFP

Berger liv 

Et alarmsystem kunne berget liv, mener Nadim.

- Det er klart det kunne berget liv. I Japan er det flere eksempler på at  de har kommet langt med et slikt system, sier han. 

Hawaii og California har også et tilsvarende system. 2. juledag 2004 ble rundt 220.000 mennesker fra 11 land drept av flere gigantbølger.

Naturtegn

Enkelte urfolksgrupper klarte den gang å rømme fordi de forsto tegn fra naturen. Uten et offisielt varslingssystem ble naturtegn bergingen for mange også denne gangen.

- Vannet ved kysten trekker seg tilbake mange hundre meter og varsler om at det kommer store bølger, så mange klarte å komme seg unna, sier Arnulf Thorbjørnsen,  leder for det internasjonale hjelpeteamet til Røde Kors på Java.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt