NRK Meny
Normal

Flest svarte blant ofrene for masseskyting i USA

Svarte i USA har ti ganger så høy sjanse for å bli drept som hvite. Nå viser en fersk studie at statistikken også gjelder masseskyteangrep. Tre av fire ofre er svarte.

US-ANTI-GUN-VIOLENCE-TOWN-HALL-HELD-IN-BROOKLYN

UTSATT: Tre av fire ofre for amerikanske masseskyteepisoder er svarte, viser ny studie. – Myndighetene har ikke gjort i nærheten av det de burde, sier voldsforsker. Her fra et forebyggingsmøte i et nabolag i Brooklyn, New York.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

Det er New York Times og et amerikansk arkiv som dokumenterer skyteepisoder som står bak studien.

Tallene bekrefter en stor skjevhet: Av 359 masseskyteepisoder i USA i 2015, var tre av fire ofre svarte. Fra før av har en svarte i USA en ti ganger så høy sjanse for å bli drept som hvite.

Tirsdag diskuterte Det hvite hus hvilke tiltak som kan innføres for å minske våpenbruken i det amerikanske samfunnet.

USA-POLICE/MISSOURI Police arrest a protester that was in the middle of the street after a shooting incident in St. Louis

OPPTØYER: En mann blir arrestert i Missouri. Flere tusen samlet seg til protester mot politiet etter skudd og drap på en 18-årig svart mann i delstaten i 2014.

Foto: LAWRENCE BRYANT / Reuters

Høy fattigdomsrate og kriminelle nabolag

I fjor raste debatten om masseskyteepisodene i USA, da det ble kjent at 150.000 mennesker har blitt drept av skytevåpen siden 2001. I samme periode hadde staten brukt mer enn 1000 milliarder dollar på å bekjempe terror på amerikansk jord, men bare 31 hadde blitt drept i terrorangrep.

– Vi må aldri tro at slike ting er normale og noe som bare skjer, for det skjer ikke like ofte i andre land, sa Obama, som lenge har kritisert landets svært liberale våpenlover.

Laster Twitter-innhold

Av de 359 masseskyteepisodene i fjor var 90 prosent fra nabolag med høy fattigdomsrate. Flere av tilfellene skyldes gjengrelatert vold eller skudd fra personer som er ruset på alkohol eller narkotika.

– Hvis vi ikke tar problemet ved rota, vil vi ikke få en endring, sier Mike McLively ved forebyggende senter for masseskyting, til The Guardian.

Han ga nylig ut en rapport om effektive løsninger for å forhindre drap i spesielt utsatte nabolag.

– Unge folk har en større sjans for å bli drept av pistolskudd enn av å dø i en bilulykke. Dette er krise, skriver McLively i rapporten.

USA-RACE/MINNESOTA Danny Givens Jr. of St. Paul, Minnesota speaks to a gathering crowd of the group Black Lives Matter before they march to city hall during a protest in Minneapolis, Minnesota

ROPER UT: Organisasjonen Black Life Matter på protest i Minneapolis. – De svartes identitet, liv og sikkerhet blir fortsatt nedvurdert i USA, sier Mike McLively.

Foto: CRAIG LASSIG / Reuters

Mener drap på hvite får mer oppmerksomhet

I rapporten skriver han at nabolagene med unge svarte menn har hatt en destruktiv utvikling i antall skyteepisoder de seneste årene, men at media knapt fanger det opp.

Han mener masseskyteepisodene tar fokuset vekk fra det han omtaler som «hverdagsvolden».

– I 2012 ble 90 personer drept i masseskyting. Samme år ble 6000 svarte menn skutt, men dette nådde ikke engang nyhetene, sier han.

Ifølge rapporten utgjør unge svarte menn bare 6 prosent av den totale befolkningen i USA, men står for mer enn halvparten av alle drap i løpet av et år.

– Myndighetene har ikke gjort i nærheten av det de burde for å møte den voksende voldsproblematikken. De svartes identitet, liv og sikkerhet blir fortsatt nedvurdert i USA, skriver McLiley i rapporten.

Skyting i Berkley i St. Louis.

PROTESTER: Det oppsto uro etter at en svart mann ble skutt av politiet på en bensinstasjon i Berkley i St. Louis i 2014. Tre personer ble arrestert i protestene mot politiet.

Foto: David Carson / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt