Hopp til innhold

Flertall i Nederland støtter innvandringskritisk politiker

Et flertall i den nederlandske befolkningen mener den innvandringskritiske politikeren Geert Wilders ikke trenger å endre sin antiislamske retorikk.

Geert Wilders

Den nederlandske politikeren Geert Wilders er kjent for sine mange antiislamske utspill.

Foto: ROBIN UTRECHT / Afp

Wilders, som leder det nederlandske Frihetspartiet (PVV), er blitt internasjonalt kjent for sine antiislamske utspill, og gjorde et brakvalg i hjemlandet i fjor da PVV fikk over 15 prosent av stemmene i valget.

Behring Breivik beundret Wilders

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har beskrevet sin beundring for den nederlandske politikeren i sitt såkalte manifest, og har blant annet sitert Wilders' antiislamske utspill i den nederlandske nasjonalforsamlingen.

Fredag kommer det fram i en spørreundersøkelse at 52 prosent av nederlenderne mener det ikke er noen grunn til at Wilders bør moderere sin retorikk i etterkant av terrorangrepene i Norge, mens 44 prosent sier han burde moderere seg.

29 prosent av de spurte sier de er enige med Wilders holdning til muslimer.

Frifunnet i rettssak

Wilders ble i forrige måned frifunnet for å ha oppfordret til hat mot muslimer i en nederlandsk domstol, etter å blant annet ha sammenlignet islam med nazisme.

Saken mot ytre høyrepolitikeren Wilders hadde vakt oppsikt, ikke bare på grunn av hans omstridte utfall mot islam, men også på grunn av den økende innflytelsen til hans politiske parti.

Rettssaken mot Wilders, som er medlem av den nederlandske nasjonalforsamlingen, har pågått siden oktober i fjor.

Etter angrepene i Oslo og på Utøya har Wilders offentlig tatt avstand fra både Breivik og handlingene han utførte.

Raser mot rumensk politiker

En rumensk parlamentspolitiker blir bedt om å trekke seg fra politikken etter at han torsdag skrev på sin blogg at det er EUs ledere som må ta skylda for terrorangrepene i Norge.

«Det er ikke Anders Behring Breivik som har begått angrepet, men de nåværende EU-lederne», skriver Iulian Urban fra det rumenske, liberaldemokratiske partiet PDL på sin blogg.

– I dette kaoset er det overraskende at bare én europeer har trykket på avtrekkeren for å vise sin frustrasjon overfor de europeiske politikernes hykleri og likegyldighet i møtet med islamisering og illegale innvandrere, skriver Urban videre på bloggen.

Kommentarene har fått den sosialistiske blokken i EU-parlamentet og en gruppe som jobber for romafolkets rettigheter, til å rase. Nå vil de at PDL skal kvitte seg med Urban.SISTE NYTT

Siste nytt