Hopp til innhold

Overveldende flertall for forent Ukraina

En fersk meningsmåling viser et stort flertall for et samlet Ukraina, selv øst i landet.

markering for forent Ukraina

En eldre prorussisk kvinne krangler med en ung mann som har på seg et ukrainsk flagg i en demonstrasjon for et forent Ukraina i byen Donetsk, øst i landet. Markeringen ble holdt 28. april.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

Målingen, som er gjort av Pew Research Center i Washington, viser at 77 prosent av folk over hele landet ønsker at Ukraina skal opprettholde sine nåværende grenser. Selv i øst er tallet 70 prosent, melder nyhetsbyrået AP.

Det er bare blant de russisktalende at andelen er markant lavere, men selv blant dem mener 58 prosent at Ukraina skal forbli en enhetlig stat.

Avstemning om selvstyre

Kramatorsk

En tanks med prorussiske soldater ruller inn mot Kramatorsk. En meningsmåling viser nå at folk i øst ønsker et samlet Ukraina.

Foto: STRINGER / Reuters

Meningsmålingen er gjort etter Russlands annektering av Krim, men før de verste sammenstøtene i Donetsk og Slavjansk.

Resultatene fra undersøkelsen ble offentliggjort bare timer før de prorussiske styrkene i Øst-Ukraina sa de ville gå videre med en folkeavstemning om selvstyre som er planlagt søndag, selv om Russlands president Vladimir Putin har oppfordret om å utsette avstemningen.

Lav tillit til regjeringen

Selv om flertallet ønsket et forent Ukraina, er de sittende makthaverne upopulære.

Overgangsregjeringen i Kiev har tillit hos bare 41 prosent av ukrainerne. Det går et skarpt skille mellom den vestlige delen av landet, hvor støtten er 60 prosent, og i øst hvor de har støtte fra 24 prosent.

Russland står heller ikke høyt i kurs hos ukrainerne.

Andelen ukrainere som mener Russland har en dårlig innflytelse på landet er tre ganger så stor, som dem som mener Russlands innflytelse er positiv.

På spørsmål om ukrianske myndigheter bør godkjenne folkeavstemningen på Krim, som viste klart flertall for løsrivelse, er meningene delte.

I Ukraina som helhet svarer 30 prosent ja, mens 57 prosent sier nei. I vest sier hele 82 prosent nei, mens tallet i øst er 41 prosent. Her svarer 40 prosent ja, mens 19 prosent er usikre.

Spørreundersøkelsen omfatter 1659 voksne, og er gjennomført mellom 5. og 23. april. Feilmarginen er på om lag 3,3 prosentpoeng.

SISTE NYTT

Siste nytt