NRK Meny
Normal

Flertall for å legalisere marihuana

Et flertall av velgerne i den amerikanske hovedstaden Washington D.C. og delstaten Oregon har stemt for å legalisere marihuana.

Frivillige driver valgkamp for legalisering av marihuana i Washington DC

Alan Amsterdam (t.v.) og Cesar Maxit forsøker å overbevise en kvinnelig velger om å stemme for legalisering av marihuana i Washington D.C. Tirsdag stemte et flertall i den amerikanske hovedstaden for å tillate besittelse av stoffet.

Foto: Allison Shelley / Afp

Flere delstater og byer hadde i forbindelse med tirsdagens mellomvalg i USA også folkeavstemninger om ulike grader av legalisering av marihuana.

To delstater, Colorado og Washington, legaliserte marihuana til rekreasjonsbruk etter tilsvarende folkeavstemninger i 2012.

– Flere og flere vil ha marihuana i regulerte former

I hovedstaden Washington D.C. stemte tirsdag 65 prosent av velgerne for legalisering av det narkotiske stoffet, mens 28 stemte imot, viser de foreløpige resultatene.

– Flere og flere synes det gir mening å tillate marihuana i regulerte former i stedet for at det skjer gjennom narkotikakarteller, sier Mike Elliott, leder for den Colorado-baserte Marihuana Industry Group, til AFP.

I Washington D.C. gikk imidlertid avstemningen på om man skal tillate personer over 21 år å være i besittelse av drøyt 50 gram marihuana, men foreløpig ikke legalisering av salg, skriver Reuters.

Også i Oregon og Alaska var det folkeavstemning om legalisering av marihuana tirsdag.

I disse to delstatene stemte folk over om de vil tillate både bruk og salg av marihuana.

I Oregon stemte 54 prosent av velgerne for en legalisering, mens 46 prosent stemte mot. De foreløpige resultatene i Alaska viser at ja-siden får et flertall med 52,6 prosent av stemmene, mens 47,4 prosent stemte mot en legalisering.

Ikke stor nok oppslutning i Florida

I Florida fikk forslaget om å tillate marihuana til medisinsk bruk ikke nok stemmer.

57 av velgerne i Florida stemte for, men det kreves 60 prosents tilslutning for at lovforslaget skulle bli en realitet.

Seier for abort-tilhengerne

Legalisering av marihuana var bare én av folkeavstemningene som ble holdt rundt om i USA tirsdag.

I tillegg til marihuana, skulle innbyggerne i ulike delstater ta stilling til blant annet abort, homoekteskap og våpenlover.

I tre stater, Colorado, Nord-Dakota og Tennessee, var abort tema i avstemningen.

I Colorado dreide folkeavstemningen seg om de skal endre straffeloven ved å definere ufødte barn som «person» eller «menneske», skriver Reuters, noe som vil kunne gjøre at abort blir definert som drap i delstaten.

Forslaget ble avvist av velgerne: 64 prosent stemte mot, mens forslaget fikk støtte av 36 prosent.

I Nord-Dakota er spørsmålet om man skal legge til at det er en «ukrenkelig rett til liv i alle stadier av menneskets utvikling», men også i Nord-Dakota fikk abort-tilhengerne flertall med 64 prosent av stemmene.

I Tennessee handlet avstemningen om man skal endre abortlovene til også å gjelde voldtektstilfeller, incest og tilfeller hvor svangerskapet utgjør en helserisiko for kvinnen.

Våpenlover

I delstatene Washington, Missouri og Alabama var våpen et stikkord for folkeavstemningene.

Innbyggerne i Washington skulle ta stilling til om man vil ha strengere bakgrunnssjekk ved våpenkjøp, også når våpnene ikke kjøpes i butikk.

I Alabama stemte innbyggerne over om hvorvidt man skal styrke rettighetene til å bære våpen ved å «sikre at ingen internasjonal traktat eller lov skal forhindre, begrense eller på noen annen måte gripe inn i borgernes grunnleggende rett til å bære våpen».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt