Flere tusen turister værfast på kjent vintersportssted

Rundt 13.000 turister kunne ikke forlate den sveitsiske vintersportsbyen Zermatt, etter at kraftig snøfall har ført til stengte veier og stor fare for snøskred. Også ellers i alpene er skredfaren stor.

Snø i Zermatt

Store snømengder førte til at turister verken kunne reise til eller forlate vintersportsbyen Zermatt i Sveits.

Foto: Mark Ralston / AFP

– Det er strømbrudd over hele Zermatt. Reiser til og fra Zermatt er for tiden ikke mulig, opplyste vintersportsstedet på nettsidene sine tirsdag.

Alle turveier og gondolbaner ble stengt, og turister og innbyggere ble oppfordret til å holde seg hjemme for å ikke forstyrre oppryddingsarbeidet, het det videre.

Talsperson Janine Imesch sa til nyhetsbyrået AFP at rundt 13.000 turister befant seg i Zermatt. Hovedveien inn til vintersportsstedet ble stengt tidlig mandag på grunn av stor snøskredfare, mens togtrafikken ble stanset mandag kveld.

– Ingen kan gå på ski eller på tur, men det er rolig og litt romantisk. Det er ingen panikk, sa Imesch.

Tirsdag ettermiddag ble noen turister fraktet ut fra det sveitsiske skistedet med helikopter.

Laster Twitter-innhold

Øverste farenivå

Snøskredfaren i Zermatt og flere andre skisteder, deriblant i Saas-Fee, ble mandag kveld hevet til nivå fem av fem, sa regionpresident Romy Biner-Hauser, ifølge lokalavisa Le Nouvelliste.

Biner-Hauser sier enkelte beboere fikk beskjed om å lukke skoddene for vinduene sine.

Kringkasteren SRF la ut bilder av snøfallet på Twitter, der de skrev at det er ni år siden snøskredfaren i området var så stor.

Laster Twitter-innhold

Isolerte landsbyer

En rekke andre landsbyer i kantonen Wallis, der Zermatt ligger, er også isolert på grunn av store nedbørsmengder.

Leirskred og steinras, i tillegg til oversvømmelser, har sammen med snøskredfaren ført til flere stengte veier i kantonen.

I mer lavtliggende områder har kraftig regnfall blant annet ført til at flere personer er evakuert fra hjemmene sine i de to små landsbyene Eyholz og Mottec.

Zermatt snø

Arbeidere jobbet for å fjerne snø fra togsporene ved stasjonen i Zermatt.

Foto: Mark Ralston / AFP

Snøskred i franske alper

Også i de franske alpene er snøskredfaren stor.

I skistedet Val d'Isère ble alle heisene stengt tidligere i dag på grunn av det kraftige snøfallet, mens Chamonix stengte flere av sine løyper av sikkerhetshensyn.

Klokka åtte tirsdag morges ble landsbyen Les Houches truffet av et skred som traff flere av husene der. Ingen personer ble skadet, skriver regionavisen Le Dauphiné. Avisen skriver også at skistedet Tignes ikke har fått så mye snø på tretti år.

redningsarbeidere i Les Houches

Redningsarbeidere i gang med å rydde etter snøskred i franske Les Houches.

Foto: Philippe Desmazes / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt