NRK Meny
Normal

Flere tusen mister jobben hos Ericsson

Det svenske IT-konsernet Ericsson legger ned flere fabrikker i hjemlandet og 3–4000 mennesker kan miste jobben.

Flagg ved Ericssons fabrikk i Katrineholm

Flaggene vaier i vinden ved Ericssons anlegg i Katrineholm i Sverige. Der forsvinner virksomheten helt når dørene lukkes i år.

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix

Konsernet skal legge fram en sparepakke tirsdag, og regjeringen ble varslet om planene mandag, ifølge SVT.

Nedskjæringen går hardt utover Borås øst for Göteborg. Der blir trolig fabrikken med 800 ansatte lagt ned. Ordføreren i kommunen har allerede avtalt et krisemøte med arbeidsmarkedsministeren, og sier til TT at dette er et hardt slag for kommunen.

Ifølge SVT skal Ericsson samtidig med kuttplanene presentere en stor satsing på forskning og utvikling, der Sverige skal spille en hovedrolle.

«Hemmelige planer»

I slutten av september meldte Svenska Dagbladet at det forelå «hemmelige planer» om at Ericsson planla å legge ned all produksjon I Sverige, blant annet fabrikkene for produksjon av nettverksprodukter i Borås og Kumla.

Ericsson vil ikke kommentere opplysningene, men viser til at selskapet har et globalt kostnads- og effektiviseringsprogram som skal gi 9 milliarder i innsparinger i 2017.

I fjor stengte fabrikken i Katrineholm og 2200 mistet jobben i Sverige i den nedskjæringsrunden.

Får kritikk

Sist uke gikk den svenske næringsministeren ut og kritiserte selskapet for tausheten rundt alle ryktene om nedlegginger.

– Folk har krav på å få tydelig beskjed, sa næringmsinister Mikael Damberg til næringslivsavisen Dagens Industri.

Da var det gått en uke siden ruyktene om full nedlegging i Sverige hadde begynt å gå.

Sparket sjefen

I juni fikk toppsjefen sparken.

Styret i teleselskapet Ericsson ga da toppsjefen Hans Vestberg avskjed med umiddelbar virkning uten at noen spesiell årsak ble oppgitt. Jan Frykhammar overtok som toppsjef i det kriserammede IT-selskapet.

I sommer la Ericsson fram svakere resultatet enn ventet. Resultatet før skatt i andre kvartal var på på 2,23 milliarder, ned fra 3,03 milliarder i samme periode året før. Analytikerne hadde regnet med et overskudd på 2,73 milliarder, ifølge Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt