Trump trosset koronarådene og holdt valgmøte i fullpakket flyhangar

President Donald Trump trosset koronarådene fra lokale myndigheter og samlet flere tusen mennesker til valgkampmøte i en fullpakket flyhangar i Michigan.

USAs president Donald Trump på et valgkampmøte i Michigan.

VALGKAMPMØTE: USAs president Donald Trump talte til flere tusen mennesker på et valgkampmøte i Michigan, natt til fredag norsk tid.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Presidenten forsøkte flytte fokuset vekk fra anklagene mot seg selv om at han har underspilt alvorligheten av koronaviruset, over på Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden.

Trump åpnet møtet med å gi seg og sin regjering æren for at flere nye bilfabrikker har blitt etablert i Michigan.

Flere tusen mennesker møtte opp på Trumps valgkampmøte, til tross for klare koronaråd fra lokale myndigheter om å bli hjemme. Michigans demokratiske guvernør, Gretchen Whitmer, frykter at Trumps valgkampmøte skal føre til mer koronasmitte i delstaten.

Bilder fra arrangementet viser at flere tusen mennesker var til stede i en fullstappet flyhangar i Michigan. Folk sto skulder mot skulder, og bare et fåtall av dem brukte munnbind. Hovedpersonen selv frydet seg over det store oppmøtet og lovet dem seier i valget i november.

– Dette er ikke en folkemengde som kommer for å se på en person som kommer på andreplass. Be guvernøren din om å gjenåpne delstaten. Michigan ville greid seg bedre med en guvernør som vet hva i helvete hun driver med, sa Trump.

Selv om koronapandemien fortsatt herjer i USA planlegger presidenten å holde valgkampmøter i en rekke delstater, frem mot presidentvalget 3. november.

Flere tusen mennesker var tilstede på Trumps valgkampmøte i Michigan, med presidentflyet Air Force One som bakteppe.

Flere tusen mennesker var til stede på Trumps valgkampmøte i Michigan, med presidentflyet Air Force One som bakteppe.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Sammneligner seg med Churchill

Før han gikk på flyet til Michigan nektet han for at han hadde løyet til det amerikanske folk om koronaviruset.

– Jeg sa at det var veldig alvorlig, men jeg kommer ikke til å hoppe og ned og skrike «folk kommer til dø, folk kommer til å dø». Jeg gjør ikke det. Jeg synes vi har gjort en veldig god jobb. Og måten du stiller spørsmålet er en skam, sa Trump til journalister.

På valgmøtet noen timer senere sammenlignet presidenten seg med Storbritannias legendariske statsminister Winston Churchill, som var statsminister under andre verdenskrig.

– Han var alltid rolig da han talte, sa presidenten om Churchill.

Se hele Trumps valgkampmøte i Michigan.

Innrømmet at han underspilte korona

Onsdag anklaget den anerkjente journalisten Bob Woodward Donald Trump for å ha underspilt alvorligheten av koronaviruset.

– Hvis han trodde det var ille å si så hadde han skrevet om det, for du vil ikke at noen skal måtte lide medisinsk på grunn av et faktum. Han rapporterte det ikke fordi han ikke syntes det var ille, ingen syntes det var ille, sier Trump.

Woodward skriver i den nye boken «Rage» (Raseri) at USAs president har fortalt ham at han visste at koronaviruset var livstruende og langt farligere enn vanlig influensa. Den 13. mars erklærte presidenten nasjonal krise. 19. mars mars innrømmet han at han hadde underspilt koronaviruset.

– Jeg tonet det ned. Det gjør jeg fremdeles fordi jeg ikke ønsker panikk, sier Trump i boka.

Det skriver CNN som har lest boka og lagt ut lydopptak fra intervjuene Woodward har gjort med presidenten.

– På grensen av kriminelt

Trumps motstander i presidentvalget, tidligere visepresident Joe Biden, sier presidenten opptrådte «på grensen av kriminelt» ved bevisst å skjule farene ved koronaviruset.

– Det handlet om å sikre at aksjemarkedet ikke stupte, at hans velstående venner ikke tapte penger og at han kunne si at ingenting av det som hendte hadde noe med han å gjøre, sa Biden i et intervju med CNN.

Alt om presidentvalget i USA

SISTE NYTT

Siste nytt