Tre år etter Japan-jordskjelvet: Yaso leter fortsatt etter kona

Tre år etter jordskjelvet og tsunamien som kostet over 15.000 menneskeliv i Japan, er fortsatt 2600 personer savnet. Kona til bussjåføren Yasuo Takamatsu er en av dem.

Yasuo Takamatsu

DYKKERKURS: Yasuo Takamatsu på dykkerkurs utenfor Onagawa.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

11. mars er treårsdagen for katastrofen, som fortsatt preger deler av landet.

Det offisielle dødstallet etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamiens herjinger står på 15.884. Nye tall fra politiet viser at 98 av dem er fortsatt ikke idenitifsert, mens 2636 personer har status som savnet.

Yasuo Takamatsu

GIR IKKE OPP: Yasuo Takamatsu kommer ikke til å gi opp før han finner kona Yuko.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

En av dem er kona til den 57 år gamle bussjåføren Yasuo Takamatsu.

57-åringen har fortsatt ikke gitt opp håpet om å finne kona slik at hun kan få en begravelse. Han tok nylig dykkersertifikatet for å lete etter henne på havbunnen utenfor fiskerlandsbyen Onagawa.

– Hun var en snill og vennlig person. Hun var alltid sammen med meg, både fysisk og mentalt. Jeg savner henne, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Siste SMS: «Jeg vil hjem»

Japanske myndigheter har ikke offisielt gitt opp letingen etter omkomne, og arrangerer fortsatt leteaksjoner den 11. hver måned for å hjelpe etterlatte med å finne slektninger som ble tatt av tsunamien.

Takamatsus kone Yuko er en av 250 personer som fortsatt er savnet fra Onagawa, der over 800 mennesker omkom da tsunamien fosset inn på land.

Yuko jobbet i en bank, og søkte tilflukt på taket sammen med kollegene sine så fort tsunamivarslet kom. Der sendte hun sin siste tekstmelding til Yasuo. «Jeg vil hjem» sto det.

Minutter senere kom vannmassene og tok med seg hus, biler og mennesker.

– Det var den siste meldingen fra henne. Det er forferdelig å tenke på at hun fortsatt er der ute. Jeg vil få henne hjem så fort som mulig, sier Takamatsu.

Leteaksjon i Onagawa

LETER: Kystvakten leter fortsatt etter savnede utenfor Onagawa.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Vil fortsette å lete

Mobiltelefonen hennes ble funnet i opprydningsarbeidet, og Takamatsu fikk den til å virke igjen. På telefonen lå det en usendt melding som ble skrevet da man regner med at vannet nådde taket hun sto på. «Tsunami enorm,» sto det.

Takamatsu var på et sykehus i nabobyen sammen med svigermoren sin, og fikk ikke dra tilbake til Onagawa før vannmassene hadde trukket seg tilbake. Først da fikk han beskjed om at tsunamien også hadde tatt med seg de bankansatte på taket.

– Knærne mine sviktet. Jeg hadde ingen følelser i kroppen, sier han.

Selv om han har avfunnet seg med at kona omkom, vil han fortsette å lete til han finner henne.

– Jeg føler fortsatt det samme som da katastrofen inntraff. Følelsesmessig har ikke noe endret seg siden den gang. Jeg tror jeg vil føle meg slik helt til jeg finner henne. Hun blir kanskje aldri funnet, men jeg må fortsette å lete, sier han.

Les også: Nytt håp i Japans ødelagte byer
Les også: Tsunamien: Sju måneder er gått - opprydningen vil ta et tiår

Onagawa etter tsunamien

RASERT: Onagawa ble fullstendig rasert av tsunamien.

Foto: David Guttenfelder / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt