NRK Meny
Normal

Trump la ned råd som allerede skal ha vedtatt å legge seg selv ned

USAS president Donald Trump sier han legger ned to av sine rådgivningsgrupper, men flere kilder sier det var rådene selv som sa stopp.

Donald Trump, Kenneth Frazier, Mark Fields, Denise Morrison, Greg Hayes, Gary Cohn

NÆRINGSLIVSRÅDET: Dette bildet fra februar viser fra venstre Donald Trump, Kenneth Frazier (Merck, UTE), Mark Fields (dengang i Ford), Denise Morrison (Campbell Soup, UTE) og Greg Hayes (United Technologies, UTE).

Foto: Evan Vucci / AP

Trump kom selv med kunngjøringen på Twitter onsdag etter at stadig flere toppsjefer hadde sagt takk for seg som presidentens rådgivere.

Trump skriver at i stedet for å legge press på næringslivstoppene, legger han like gjerne ned både industrirådet og strategirådet.

Laster Twitter-innhold

Kom dem i forkjøpet

Flere amerikanske medier skriver at Trump såvidt rakk å komme rådene i forkjøpet, og at begge hadde blitt enige om å legge seg selv ned i protest.

10 av 37 medlemmer i industrirådet (Manufacturing Council) hadde allerede trukket seg med henvisning til presidentens håndtering av hendelsene i Charlottesville.

Det var presidentens uttalelse om at motdemonstrantene hadde del i skylden i volden i Charlottesville, som førte til at flere hadde fått nok.

Laster Twitter-innhold

Disse toppsjefene hadde allerede takket for seg:

 • Kenneth Frazier, Merck
 • Kevin Plank, Under Armour
 • Brian Krzanich, Intel
 • Scott Paul, Alliance for American Manufacturing
 • Thea Lee, AFL-CIO
 • Richard Trumka, AFL-CIO
 • Denise Morrison, Campbell Soup
 • Inge Thulin, 3M

Presidentens kunngjøring om nedlegging av de to rådene, kom like etter at den svenske 3M-toppen Inge Thulin varslet at han trekker seg i protest mot Trumps uttalelser. I tillegg varslet disse tre om sin avgang omtrent på samme tid som presidenten annonserte at han la ned rådene:

 • Alex Gorsky, Johnson & Johnson
 • Greg Hayes, United Technologies
 • Jeff Immelt, General Electric

– Begge råd ville oppløse seg selv

Ifølge CNBC var det medlemmene av industrirådet som selv vedtok å legge ned gruppen, men presidenten kom dem altså i forkjøpet.

New York Times sier at også medlemmene i Strategirådet var enige om å oppløse seg selv. Beslutningen ble diskutert i løpet av en felles telefonkonferanse onsdag morgen.

De utformet en felles uttalelse om at «Intoleranse, rasisme og vold har absolutt ingen plass i dette landet, og står i strid med amerikanske kjerneverdier.»

Uttalelsen fortsetter:

«Spørsmålet om en videre deltagelse i rådet er blitt et hinder for en videre diskusjon om hvordan vi kan bidra til at den jevne amerikaner kan få et bedre liv. Derfor nedlegger presidenten og vi dette rådet.»

Dermed var medlemmene i begge de to største rådgivningsgruppene til presidenten på vei ut. Da Trump tiltrådte, ble han sett som næringslivets mann i Det hvite hus, men mye av støtten smuldrer nå altså opp.

Trump: – De var flaue

Donald Trump

– De er flaue, derfor trekker de seg, mener Trump.

Foto: Drew Angerer / AFP

Trump oppga i går en helt annen grunn til at toppsjefene sier opp.

Selv om alle toppsjefene viser til hans håndtering av hendelsene i Charlottesville, mener Trump selv at det ligger helt andre årsaker bak masseoppsigelsene.

På en pressekonferanse i Trump Tower i New York i går sa han at toppsjefene trekker seg fordi de er flaue over at de lager mange av sine produkter i utlandet.

– Ikke likeverdig

Administrerende direktør i Campbell Soup, Denise Morrison, mener Trump burde vært tydeligere i sin fordømmelse av nynazisme og høyreekstremisme.

Denise Morrison

Campbell Soup-sjefen Denise Morrison mener Trump burde vært tydeligere i sin fordømmelse av nynazisme og høyreekstremisme.

Foto: Evan Vucci / AP

– Rasisme og mord er utvetydig forkastelig, og er ikke moralsk likestilt med noe annet som skjedde i Charlottesville, sier Denise Morrison.

– Hjemlig terror

Richard Trumka, profilert fagforeningsleder i AFL-CIO og tidligere gruvearbeider, begrunnet sin avgang på Twitter med at han ikke kan sitte i et råd for en president som står for intoleranse og som ikke slår ned på hjemlig terror.

– Jeg trekker meg med øyeblikkelig virkning, skrev han tirsdag kveld.

Laster Twitter-innhold

En lang rekke avhoppere

Tidligere er det kjent at toppsjefen i Tesla og gründeren bak Space X og PayPal, Elon Musk, trakk seg etter at Trump sa opp klimaavtalen fra Paris.

I tillegg sa Bob Iger fra Disney takk for seg i juni på grunn av samme grunn.

Rådgiverne som nå trekker seg, føyer seg inn i en lang rekke av «avhoppere».

I juni trakk seks av rådgiverne i presidentens råd for hiv/aids seg. Årsaken var at flere følte at presidenten rett og slett ikke brydde seg, ifølge CNN.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt