Stor demonstrasjon for å minnes Putins motstander

MOSKVA (NRK): Flere titalls tusen mennesker marsjerte i dag i Moskva, til minne om drapet på den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov. Putins venn Kadyrov mistenkes å stå bak.

RUSSIA-NEMTSOV/ People commemorate Russian opposition politician Nemtsov on first anniversary of his murder in Moscow

DEMONSTRERER: Flere titalls tusen mennesker møtte opp for å hedre den avdøde opposisjonspolitikeren og vise sin avsky mot myndighetene.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Det er i dag ett år siden Nemtsov ble skutt og drept, mens han og kjæresten gikk over en bro like ved Kreml, på vei hjem fra middag. Brutaliteten så nært maktens sentrum både skremte og provoserte tilhengere til Nemtsov.

Ved å marsjere i dag viste tilhengerne både sin støtte til opposisjonen og sin avsky for myndighetene.

Morten Jentoft tilstede i Moskva, på en demonstrasjon for den drepte opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov. Ett år siden Nemtsov ble skutt og drept, på en bro like ved Kreml.

Opposisjonen kneles

Nemtsov, som hadde vært statsminister under Boris Jeltsins, var en karismatisk figur og en heftig kritiker av president Vladimir Putin.

Nemtsovs død var et resultat av hat-atmosfæren i Russland

Pavel Movshovich
RUSSIA-POLITICS-OPPOSITION-NEMTSOV-FILES

MARSJERER: Til tross for at Putin er populær i Russland, møtte mange tusen opp på dagens marsj. Men de fikk ikke lov å gå til Broen hvor Nemtsov ble skutt.

Foto: ALEXANDER UTKIN / Afp

– Han representerte frihet og mot, han var en modell for meg, sa tilhengeren Kamala Egamberdiyeva, en 26 år gammel regnskapsfører.

– Det var uten tvil en stor demonstrasjon, jeg regner med at det er rundt 100 000 mennesker som er ute i gatene i Moskva, og dette er svært viktig, sa tidligere statsminister Mikhail Kasianov til NRK under demonstrasjonen.

I Putins ti og et halvt år ved makten, har opposisjonsgrupper kommet under sterkt press, og blir av de statlige russiske mediene beskyldt for å være styrt av vestlige land.

RUSSIA-NEMTSOV/ People commemorate Russian opposition politician Nemtsov on first anniversary of his murder in Moscow

MASKERT PUTIN: Her arresterer politiet en demonstrant som har på seg Putin maske.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

Nemtsovs død var et resultat av hat-atmosfæren i Russland, sier Pavel Movshovich (78).

Lene Wetteland i Den norske helsingforskomiteen sier at drapet på Nemtsov markerte en tydelig forverring for opposisjonelle i Russland, En utvikling hun sier ikke har stoppet siden.

RUSSIA-POLITICS-OPPOSITION-MURDER-NEMTSOV-ANNIVERSARY

FORTSETTER: Selv om opposisjonen møter mye motstand, er det stor mobilisering i Moskva.

Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / Afp

Det store oppmøtet på dagens marsj viste at det fortsatt er en aktiv opposisjon i Moskva.

Likevel har Putin bred støtte i befolkningen, og målingene viser at han nyter en oppslutning på hele 80 prosent blant russere.

Rett før han ble drept jobbet Nemtsov på en rapport om det russiske forsvarets rolle i Ukraina.

Kadyrov anklages for drapet

Etterforskningen førte til at fem tsjetsjenere ble arrestert i forbindelse med drapet. Drapsmann tjente som offiser i sikkerhetsstyrkene til den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov.

Russia Putin

NÆRE: Kadyrov er Putins mann i Tsjetsjenia, og styrer landet med jernhånd.

Foto: Alexei Nikolsky / AP

Kadirov er nær Putin, og har blitt anklaget for å stå bak drapsbestillingen. Demonstrantene som minnet ettårsdagen til drapet på Nemtsov, ropte slagord mot Kadyrov, sa at han var en skam for Russland og at han måtte stilles til ansvar for drapet på Nemtsov.

Den tsjetsjenske lederen, som er svært aktiv på sosiale medier, publiserte nylig en video som ble oppfattet som en provokasjon og en trussel. I videoen kunne man se to ledende russiske opposisjonspolitikere i et geværsikte.

Byens myndigheter nektet arrangørene av dagens marsj å holde en minnestund på broen.

På lørdag morgen, tok USAs ambassadør John Tefft turen til stedet nemstov ble drept og la ned en krans. Han sa han håpet at noen av de drømmene som Boris Nemtsov hadde for Russland, vil gå i oppfyllelse.

SISTE NYTT

Siste nytt