Flere titalls familier får forlate Øst-Aleppo

En humanitær korridor er åpnet mellom øst og vest i Aleppo, og for første gang på en måned får sivile reise ut av de beleirede områdene.

SYRIA-CONFLICT-ALEPPO-CORRIDORS

Langs denne gaten er det nå opprettet en humanitær korridor fra det opprørskontrollerte Øst-Aleppo til vest.

Foto: KARAM AL-MASRI / Afp

Det melder Syrias statlige nyhetsbyrå SANA.

Opplysningene bekreftes også av eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Syrisk statlig fjernsyn viste i dag bilder av flere titalls kvinner og barn som ankom Salaheddine-bydelen. Deretter ble de sivile kjørt videre med busser og fraktet til mottakssentre som myndighetene har etablert i byens vestlige del.

Så langt skal 169 mennesker ha forlatt de østlige delene av byen, ifølge russiske myndigheter, som lovet i ettermiddag å åpne fire humanitære korridorer.

FN bekymret

Og Norges utenriksminister er positiv til avtalen som er inngått.

– Det er helt avgjørende å få humanitær tilgang til den beleirede sivilbefolkningen inne i Øst-Aleppo, sier Børge Brende.

FN har lenge vært bekymret for den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen i Aleppo etter at syriske styrker beleiret den østlige delen av byen og kuttet all humanitær tilgang til området.

Aleppo har vært delt i to siden midten av 2012 og de østlige delene, som er kontrollert av opprørsgrupper og som har vært under angrep fra regimet og dets allierte, bor det anslagsvis 300 000 mennesker.

Kraftige kamper

I de siste ukene har det pågått kraftige kamper i og rundt Aleppo som har rammet sivilbefolkningen, og siden begynnelsen av juli har det vært umulig å få inn humanitær hjelp til den østlige bydelen.

Human Rights Watch (HRW) advarer nå Syria og Russland mot å bruke innføringen av humanitære korridorer til å rettferdiggjøre angrep mot dem som blir værende.

– Mange sivile er muligens ute av stand til eller for redde til å dra, og de som ikke evakuerer eller ikke kan evakuere har fortsatt krav på å bli beskyttet fra angrep, sier Nadim Houry, nestleder for HRW i Midtøsten.

SISTE NYTT

Siste nytt