Flere titalls drept under protester i India

Minst 32 mennesker har mistet livet i Kashmir-regionen i India, etter at de verste sammenstøtene på flere år brøt ut mellom demonstranter og politi forrige mandag.

PAKISTAN-INDIA-KASHMIR-UNREST

BRENNER INDISK FLAGG: Demonstranter brenner et indisk flagg etter protestene som så langt har krevd 30 menneskeliv.

Foto: A MAJEED / Afp

India Kashmir Protests

VOLDELIGE SAMMENSTØT: Flere tusen demonstranter trosset portforbudet og protesterte mot myndighetene. Noen ønsker at regionen skal bli selvstendig, mens andre vil bli en del av nabolandet Pakistan.

Foto: Mukhtar Khan / Ap

Etter tre dager med vold, melder politiet at 32 mennesker har mistet livet, og at minst 1000 er skadet, i de største sammenstøtene i regionen siden 2010.

Siden 1947 har både India og Pakistan gjort krav på hele det fjellrike Kashmir-området. Flere opprørsgrupper kjemper mot de indiske styrkene som er utplassert i regionen, og disse har forskjellige agendaer. Noen ønsker at hele regionen skal bli selvstendig, mens andre krever at den skal bli en del av Pakistan.

Drepte opprørsleder

I løpet av tiårene med protester, har flere titalls tusen sivile mistet livet. De siste årene har situasjonen roet seg, etter arrestasjonen av en rekke opprørsledere.

Men i forrige uke blusset konflikten opp igjen, etter at den 22 år gamle islamske opprørslederen Burhan Wani ble drept under kamper mot militærstyrker. Han var bare 15 år gammel da han sluttet seg til opprørsgruppen «HM».

PAKISTAN-INDIA-KASHMIR-UNREST

OPPRØRSLEDER: 22 år gamle Burhan Wani sluttet seg til opprørerne etter at soldater skal ha torturert broren hans.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

Kunngjøringen om at den unge, populære lederen ble drept av regjeringsstyrkene, utløste sinne hos hans støttespillere. Tusenvis av mennesker samlet seg i gatene, på tross av at myndighetene hadde innført et portforbud.

Den islamske gruppen «Hizbul Mujahideen», som Burhan Wani tilhørte, er en av flere grupper som krever et uavhengig Kashmir, og som har kjempet mot indiske myndigheter i flere tiår.

INDIA-KASHMIR-PROTEST

3 DAGER: 32 mennesker skal så langt være bekreftet døde etter tre dager med sammenstøt med sikkerhetsstyrker. Kashmir-regionen har vært preget av konflikter siden 1947.

Foto: SAJJAD HUSSAIN / Afp

Lokale leger har sagt til AFP at en gruppe skadde demonstranter ble angrepet med tåregass, mens de fikk behandling inne på et akuttmottak. I tillegg har organisasjonen «Jammu and Kashmir Coalition for Civil Society» meldt at sikkerhetsstyrkene også skal ha angrepet ambulanser som fraktet skadde demonstranter.

Stengt internett og innført sensur

De lokale styresmaktene i Jammu og Kashmir har oppfordret befolkningen til å holde seg innendørs, og i tillegg til å innføre portforbud, skal de ha stengt telefon og internettlinjene i regionen.

De siste par dagene skal også politiet ha stormet flere avislokaler. Myndighetene skal ha sagt til AFP at målet med avis-ransakelsene er å sette en stopper for de voldelige opprørene i fylket, hvor flertallet av befolkningen er muslimer. Sensuren rammer også fjernsyn i området, og flere journalister skal være arrester. I tillegg er de pakistanske tv-kanalene stengt.

Indiske myndigheter ønsker å kvele den siste ukens protester, men flere journalister i Kashmir har sagt til AFP at strategien som går ut på å stenge internett og innføre portforbud kan virke mot sin hensikt, og bidra til å øke engasjementet mot indiske myndigheter.

PAKISTAN-INDIA-KASHMIR-UNREST

MUSLIMSK MINORITET: Flertallet i Kashmir regionen er muslimer, mens flertallet av befolkningen i India for øvrig, er Hinduer.

Foto: ASIF HASSAN / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt