2011 kan bli det dødeligste året for sivile i Afghanistan

Hittil i år har over 1400 sivile blitt drept i Afghanistan, ifølge FN. Ikke siden krigen startet i 2001 har så mange sivile blitt drept i løpet av årets seks første måneder.

Afghanistan

Både politifolk og sivile mistet livet i et selvmordsangrep i den afghanske Kunduz-provinsen i slutten av juni. Ifølge FN har 1.462 sivile blitt drept i landet i første halvdel av 2011.

Foto: WAHDAT AFGHAN / Reuters

2011 ser ut til å bli det dødeligste året i Afghanistan siden 2001.

Rapporten fra FNs Afghanistan-delegasjon viser at 1.462 sivile har blitt drept i Afghanistan i løpet av første halvdel av 2011.

Det er en oppgang på 15 prosent i forhold til 2010, som foreløpig er det dødeligste året for sivile siden krigen startet.

Ikke siden krigen startet har flere blitt drept i løpet av årets seks første måneder.

Den nedslående rapporten kommer to dager etter at Hamid Karzais yngre halvbror ble drept i et bombeangrep , og samme dag som 11 ble drept under halvborens minnestund .

Økningen kommer etter at USA i fjor sendte flere tusen ekstra soldater inn i landet og varslet at voldsnivået i 2011 ville bli en indikator på om den militære innsatsen har fungert.

USAs president Barack Obama vurderer nå å Advarer mot for rask Afghanistan-retrett .

NATO står bak 14 prosent

Ifølge rapporten står militante opprørsgrupper som Taliban bak rundt 80 prosent av drapene på sivile.

– Det har vært en forandring i taktikken til de regjeringsfiendtlige elementene i landet, som går ut på at de har trappet opp antallet angrep, sier FNs direktør for menneskerettigheter i landet, Georgette Gagnon, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi har sett at trenden går i feil retning, legger Gagnon til.

Hamid Karzai

President Hamid Karzais yngre halvbror ble drept tirsdag. Torsdag ble flere mennesker drept i halvborens minnestund.

Foto: M. Hossaini / Scanpix/AFP

FNs representant i Afghanistan, Steffan de Mistura, sier at de har vært i kontakt med Taliban angående de høye tallene på sivile som blir drept.

– Det vi trenger fra dem (Taliban, journ. anm.) er en faktisk forandring, med andre ord en redukjsjon i sivile drap. De kommer ikke til å like denne rapporten, de kommer til å klage på den, sier de Mistura, ifølge AFP.

NATO-soldater står ifølge FN bak rundt 14 prosent av drapene, og i mer en halvparten av alle tilfellene der sivile er drept, har det blitt brukt bomber.

Fjoråret dødeligste siden 2001

Fjoråret ble det dødeligste året i Afghanistan-krigen siden 2001, med 2.777 sivile drepte.

Den økte bruken av hjemmelagede bomber ble da nevnt som en av hovedårsakene til de høye tapstallene.

Den dystre trenden fortsetter i år.

Fra januar til juli har 17 prosent flere enn i fjor blitt drept av slike bomber.

Ifølge rapporten har det vært en økning i opprørernes voldelige aktivitet i den tradisjonelt sett urolige sørlige delen av Afghanistan.

Dette, i tillegg til stadig flere dødelige hendelser i vest og nord, fører til at «sivile opplever en nedadgående spiral når det gjelder sikkerhet».

Norge og Frankrike vil ut av Afghanistan

Også Frankrike har meldt at de kommer til å trekke seg ut av Afghanistan tidligere enn ventet.

Torsdag annonserte president Nicolas Sarkozy at han vil holde et hastemøte for å diskutere veien videre, etter at fem franske soldater ble drept i et selvmordsangrep onsdag.

Sarkozy sa under sin tur til Afghanistan på tirsdag at en fjerdedel av Frankrikes 4000 soldater vil trekke seg før året er omme.

Dette er en linje som også Norge har lagt seg på .

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt