Hopp til innhold

Russland sender soldater til den ukrainske grensa

Samtidig som Ukrainas president forventes å legge fram en plan for å skape fred, øker Russland sine militære styrker ved grensa.

Vladimir Putin

STYRKER GRENSETROPPER: Russlands president Vladimir Putins talsmann avviste i dag at landet styrker sin militære tilstedeværelse ved grensa til Ukraina.

Foto: ALEXEI NIKOLSKY / Afp

Ukrainas president Petro Porosjenko forventes i dag å legge fram en 14-punkts plan for å skape fred i de øst-ukrainske områdene.

Til tross for stor diplomatisk virksomhet mellom Ukraina og Russland i det siste, har det vært harde kamper øst i landet også denne uka.

Ifølge en talsmann for det ukrainske militæret har de siste kampene i Krasnij Liman og områdene rundt Slavjansk, ført til at minst sju ukrainske soldater er drept og 30 skadet.

Hundrevis av prorussiske separatister skal også ha blitt drept ifølge regjeringsstyrkene, men disse opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold.

Russland forsterker

Russland har utplassert et «betydelig antall» soldater i grenseområdene mot Ukraina, opplyser en amerikansk tjenestemann fredag. Ifølge NATO er det nå noen tusen flere soldater på stedet.

Ifølge den amerikanske tjenestemannen er det også registrert et stort antall stridsvogner i et område sørvest i landet. Det melder AFP.

Men Kreml benekter at overflyttingen handler om en oppbygging av styrkene.

– Det er kun snakk om en forflytning av soldater for å forsterke og beskytte den russiske grensa, sier talsmann for Vladimir Putin, Dmitry Peskov, og understreket at dette er en forflytning som har vært bestemt i flere uker.

Plan for fred

Petro Porosjenko

LA FRAM PLAN: President Petro Poroshenko la fram en 14-punkts plan for fred i Ukraina i dag. Bildet er fra parlamentet i går.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Ukrainske medier bringer i dag flere detaljer fra tiltaksplanen til President Porosjenko, som han forventes å legge fram i løpet av dagen.

Planen, som består av 14 punkter, skal bidra til å skape fred i de øst-ukrainske områdene. Den krever blant annet at de prorussiske separatistene legger ned våpnene umiddelbart.

Den inneholder i tillegg løfter om å flytte mer av makten fra Kiev ut til regionene gjennom endring av grunnloven. Tiltaket innebærer en garanti for at det russiske språket skal beskyttes i de østlige områdene.

Det krever også at presidenten må rådføre seg med lokale ledere for å kunne utnevne guvernører.

Dette tiltaket går likevel ikke så langt som å gi regionene rett til å velge sine egne ledere.

Gir separatistene en sjanse

Et annet tiltak Porosjenko skal gå inn for, er å etablere en korridor slik at væpnede opprørere kan komme seg ut av de konfliktfylte områdene i øst på en sikker måte.

Separatister som ikke har utført alvorlige kriminelle handlinger, skal i tillegg slippe å straffeforfølges, ifølge Porosjenkos plan.

Måneder med kamper

Siden februar har forholdet mellom Ukraina og Russland vært svært spent.

Prorussiske separatister har tatt kontroll over flere offentlige bygg øst i Ukraina, og har nektet å legge ned våpnene.

Til nå har 147 ukrainske soldater mistet livet i kampene, og 267 er såret. Det meldte Ukrainas forsvarsdepartement på onsdag.

President Porosjenko har tidligere gjort det klart at han har til hensikt å få til en våpenhvile fra ukrainske side når hans 14-punkts plan skal iverksettes. Dette skal det imidlertid ikke ha blitt sagt noe mer om i dag, ifølge nyhetsbyrået AFP.