Flere personer mistenkt for å være medskyldige i lærerdrapet

Sju personer blir fremstilt for varetektsfengsling i forbindelse med drapet på læreren Samuel Paty. Etterforskerne tror noen av dem kan ha hjulpet gjerningsmannen.

samuel paty

Et fotografi av læreren Samuel Paty vist fram under en minnemarkering tirsdag. Paty ble halshugget sist fredag.

Foto: Bertrand Guay / AFP

En video der faren til en av Patys elever krever at han må miste jobben, står sentralt i etterforskningen. På videoen opplyser mannen sitt telefonnummer. Han ber den som vil fortelle læreren at «det er på tide å si stopp» å ta kontakt, skriver Le Figaro.

Faren ledet an i en krass kampanje mot Paty i forbindelse med at han hadde framvist tegninger av profeten Muhammed.

Etterforsker kontakt

Etterforskningen har avdekket at faren og gjerningsmannen hadde kontakt på chatteappen WhatsApp. Politiet jobber nå med å få lest innholdet i disse meldingene, skriver avisen.

To av de sju som blir fremstilt onsdag er mindreårige, skriver flere franske medier. Angriperen skal ha gitt guttene i 14-årsalderen penger for å peke ut læreren.

En kjent militant islamist, Abdelhakim Sefrioui, er også blant dem som blir fremstilt. Også han har krevd lærerens avgang i en video, skriver Le Monde.

Videre må tre venner av gjerningsmannen møte i retten. De tre meldte seg for politiet fredag kveld. En av dem skal ha fulgt ham til byen og skolen der Paty jobbet, en annen skal ha vært med da han kjøpte drapskniven.

Ni andre som har sittet i varetekt er nå satt fri, blant dem familien til angriperen. Den 18 år gamle mannen ble skutt og drept av politiet etter knivangrepet.

Macron oppløser Hamas-gruppering

Emmanuel Macron sier at regjeringen vil vedta å oppløse organisasjonen «Cheikh Yassine Kollektivet».

– Våre medborgere forventer handling, sa presidenten under et besøk i en forstad til Paris i tirsdag.

– Jeg lover å trappe opp handlingene mot ekstremisme, fortsatte presidenten ifølge nyhetsbyrået AFP.

Presidenten sier ikke hva som gjør at myndighetene mener at grupperingen spilte en sentral rolle i drapet.

minnemarkering etter lærerdrap

Tusener av franskmenn deltok i en minnemarkering i hjembyen til den drepte lærere, Conflans-Sainte-Honorine, tirsdag kveld.

Foto: Lewis Joly / AP

«Cheikh Yassine Kollektivet» skal ha vært direkte involvert i drapet på læreren Samuel Paty sist fredag.

Organisasjonen er oppkalt etter grunnleggeren av Hamas.

«Cheikh Yassine Kollektivet» skal være aktive i Frankrike. Organisasjonen støtter den palestinske islamistiske Hamas-bevegelsen.

Flere radikaliserte muslimske grupperinger kan bli oppløst på grunn av hatytringer i kjølvannet av lærerdrapet.

Den 47 år gamle læreren fikk halsen skåret over sist fredag etter å ha vist karikaturtegninger av profeten Muhammed i timer der temaet var ytringsfrihet.

Gjerningsmannen var en 18-åring med bakgrunn fra Tsjetsjenia. Han ble skutt og drep av politiet etter ugjerningen.

Stenger moské

Franske myndigheter stenger en moské i Paris i kampen mot radikal islamisme i kjølvannet av terrordrapet, skriver France 24.

Den aktuelle moskeen ligger i Paris-forstaden Pantin og har rundt 1.500 medlemmer.

France Teacher Decapitated

President Macron holdt en tale om samhold og kampen mot ekstremisme i en forstad i Paris tirsdag kveld.

Foto: Ludovic Marin / AP

Den stenges i seks måneder fra onsdag.

– Fienden er her, sa statsminister Jean Castex i parlamentet tirsdag etter at politikerne holdt ett minutts stillhet til minne om Samuel Paty.

– Radikal islam har infiltrert samfunnet vårt som er bygget på toleranse, sa statsministeren ifølge France 24.

Moskeen som er stengt la i forrige uke ut en video på Facebook der den gikk hardt ut mot at lærer Samuel Paty hadde brukt Muhammed-karikaturer i undervisningen.

Bruken av karikaturen var motivet for at en 18 år gammel tsjetsjener halshogget Paty fredag, mener fransk politi.

France Teacher Decapitated

Læreren Samuel Paty ble drept for å ha vist fram karikaturtegninger av profeten Muhammed i undervisning om ytringsfrihet.

Foto: Lewis Joly / AP

Viste tegningene hvert år

Den 5. oktober sto ytringsfrihet på timeplanen. Faget er en del av et undervisningsopplegg som ble innført etter angrepet på Charlie Hebdo, og Paty viste elevene de omstridte Muhammedtegningene som satiremagasinet hadde trykket.

Det fikk flere av foreldrene til elevene til å reagere. Mange muslimer mener det er blasfemi å vise en beskrivelse av profeten.

Paty hadde det samme undervisningsopplegget hvert år når ytringsfrihet skulle diskuteres. Fra skolens side blir det opplyst at han pleide å si at de muslimske elevene som ønsket det kunne forlate rommet før tegningene ble tatt fram. Han ønsket ikke å støte elevene, heter det.

People pay tribute to beheaded teacher Samuel Paty in Paris

Drapet på læreren har rystet Frankrike. Det har vært gjennomført en rekke støttemarkeringer i flere franske byer de siste dagene. Bildet er fra Paris.

Foto: Charles Platiau / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt